Aktuelno

Obilne padavine u Zapadnoj Srbiji, vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, sedam osoba evakuisano

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/05/2023

-

17:00

Obilne padavine u Zapadnoj Srbiji, vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, sedam osoba evakuisano
Obilne padavine u Zapadnoj Srbiji, vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, sedam osoba evakuisano - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Zbog posledica izazvanih obilnim padavinama, koje su danas posle 12 časova, pogodile Zapadnu Srbiju proglašena je vanredna situacija na delu teritorije grada Užica, mestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako navode, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, evakuisali su sedam lica, od kojih u mestu Karan tri odrasle osobe i dvoje dece, koja su usled izlivanja potoka nakon obilnih padavina ostala zarobljena u kući, kao i dva lica iz zaglavljenog vozila u Čačku.

"Nevreme koje je zahvatilo Zlatiborski, Moravički, Toplički i Raški upravni okrug izazvalo je izlivanje bujičnih potoka. Vatrogasci-spasioci su na terenu i nastavljaju da pomažu lokalnom stanovništvu u mestima Karan, Ribaševina, Trnava, Lunovo Selo i Gubin Do u saniranju posledica, kao i na crpljenju vode u mestu Vraneši u opštini Vrnjačka Banja", piše u saopštenju.

Grad naneo veliku štetu selima na području Čačka

Nevreme praćeno krupnim gradom i jakom kišom koje je danas oko podneva pogodilo čačanska sela Rošćci, Jančići i Vrnčanina nanelo je veliku štetu na biljnim kulturama i dovelo do izlivanja manjih, bujičnih tokova.

U pojedinim mestima na teritoriji tri sela na planini Kablar zasadi su gotovo u potpunosti uništeni i šteta je totalna. 

"Počelo je negde oko podneva i u dva, tri talasa je palo baš mnogo, što odavno nije”, rekao je Tanjugu Rajko Čvrkić iz sela Rošci, jedan od najbližih stanovnika samog vrha Kablara.

On je rekao da je grad bio veličine između trešnje i kajsije i da je naneo veliku štetu.

"Ima i na malinama, na šljivama, na strnini, na voću i povrću. Bilo je i bujičnih voda dosta”, rekao je Čvrkić.

Nikola Ilić iz Vrnčana na Kablaru kaže da je najveća materijalna šteta na malinama, na voću, na jabukama, odnosno na svim usevima koij su sada u vegetaciji. 

"Ja ovde imam 1.700 jabuka, tu faktički nema ni lišća”, kazao je Ilić. On je dodao da mnogi poljoprivrednici ovoga kraja nisu osigurali svoje zasade.

Komentari (0)

Srbija