Aktuelno

Vanredna situacija u Loznici i pojedinim delovima Šapca, za naredna 24 sata najavljeni novi pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

14:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Štab za vanredne situacije Šapca doneo je danas oluku o proglašenju vanredne situacije u pojedinim delovima na teritoriji grada, a vanredna situacija proglašena je i na teritoriji Loznice i  u 18 mesnih zajednica opštine Požega. Za naredna 24 sata najavljeni su obilni pljuskovi, grmljavine i oluje, a najkritičnije biće na području Vojvodine i Zapadne Srbije gde za vrlo kratko vreme može pasti i preko 30 litara kiše na metru kvadratnom. To bi moglo da utiče na izlivanje reka u našoj zemlji, s obzirom da je tlo već mokro, saglasni su meteorolozi i hidrolozi.

Hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije Šapca sazvao je gradonačelnik Aleksandar Pajić, a vanredna situacija proglašena je u mesnim zajednicama: Petkovici, Desiću, Grušiću, Varni, Jevremovcu, Gornjoj Vranjskoj, Krivaji, Bukoru, Rumskoj, Volujcu, Nakučanima, Dvorištu, Pocerskom Metkoviću, Bojiću, Zablaću, Metliću, Beloj Reci i Sinoševiću, objavila je gradska uprava Šapa.

Vanredna situacija je uvedena i radi sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja.

Pajić je naložio da se privredni subjekti od posebnog značaja stave u stanje pripravnosti, izvrše proveru materijalno-tehničkih sredstava i raspoloživih ljudskih resursa u cilju stavljanja u funkciju odbrane od poplava.

Na sednici Štaba poručeno je da će redovno informisati i obaveštavati javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena.

Na sednici Štaba za vanredne situacije grada Loznice doneta je odluka da se i u tom gradu proglasi vanredna situacije, a polazeći od stanja na terenu i dalje moguće opasnosti od izlivanja vodotokova.

Pristuni su bili pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a,  Policijske stanice Loznica i Vatrogasno spasilačke jedinice Loznica.

Imajući u vidu da je ovo područje označeno kao područje rizika, crvenim meteo alarmom Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice će sve vreme biti  angažovan prvenstveno na terenu i nalaziće se u tzv.“stalnom“ zasedanju.

Aktiviran žuti i naradžasti meteoalarm

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije aktivirao je danas žuti i naradžasti meteoalarm, a kako je objasnila urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević to znači da nas to upozorava na jake pljuskove koji mogu da izazovu poplave, odrone i da aktiviraju klizišta.

"U pitanju su pljuskovite padavine, koje će, nažalost, otežati situaciju sa već nabujalim rekama, jer bi u naredna dva dana mogli da očekujemo izlivanje već bujičnih vodotokova", kaže Lazarević.

Na to upozorava i hidrlog RHMZ-a Dejan Vladiković koji za Euronews Srbija navodi da je situcija u zapadnom delu zemlje već takva da je oprez neophodan.

"U Loznici je već palo 70 litara po metru kvadratnom. S obzirom da kiša pada već danima, tlo je vlažno, ima dosta vlage, pa i mala količina padavina može da izazove poplave. Tu mislim i na količinu od 10 litara nove kiše", rekao je on i dodao da svakako ima razloga za brigu.

Vladiković je naveo da su ekipe već na terenu kao i da je juče bilo najkritičnije kod Požege.

"Iako je sutacija terenutno mirna, nove veće padavine očekuju se danas poslepodne, u sredu i četvrtak takođe poslepodne na teritoriji čitave zemlje. Najkritičinije biće na rekama: Jadar, Kolubara, Tamnava, Ub kod Valjeva, Ljuboviđa kod Ljubovije, predeli oko Krupnlja, reka Skrapež kod Požege. Kod ove poslednje reke, ekipe su uveliko na terenu. Izlivanje reka je najavljeno, preduzete su sve mere i sve ekipe su angažovane", kazao je on.

meteoalarm.rs

 

Nakon nevremena problemi u lozničkom i šabačkom kraju, poplavljena domaćinstva

Kako je MUP danas saopštio pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, evakuisali su 24 osobe u mestu Gornja Vranjska kod Šapca, od kojih je devetoro dece, kao i dve osobe u Šabačkoj Kamenici, a povređenih osoba nije bilo.

Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, evakuisali su 24 osobe u mestu Gornja Vranjska kod Šapca, od kojih je devetoro dece, kao i dve osobe u Šabačkoj Kamenici, a povređenih osoba nije bilo.

Obilna kiša koje je i sinoć padala u Loznici ponovo je nanela veliku štetu. Brojna dvorišta bila su pod vodom, kao i Urgentni centar u Opštoj bolnici i saborište u Tršiću, javlja RTS. Velike količine padavina donele su probleme i u šabačkom kraju. Izlila se Dumača, a u Gornjoj Vranjskoj ima poplavljenih domaćinstava. 

Zbog nemogućnosti kanalizacije da primi svu vodu pojedinim ulicama tekli su potoci, brojna dvorišta bila su pod vodom, kao i Urgentni centar u Opštoj bolnici i saborište u Tršiću.
Velike količine padavina donele su probleme i u šabačkom kraju. Izlila se Dumača, a u Gornjoj Vranjskoj ima poplavljenih domaćinstava. 

MUP

Spasavanje ljudi u okolini Šapca

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić rekao je za RTS da na velikoj površini teritorije tog grada ima problema sa izlivanjem vode i da su tokom noći sve nadležne službe bile na terenu.

"Najveći problemi su bili u Petkovici. Tamo smo otišli sa teškom mehanizacijom kako bismo zaštitili kuće na jednom delu, jer je poplavni talas pretio da ih potpuno potopi. To smo uspeli u toku noći. Imamo problem u Lipolistu. Imali smo cele noći problem u Gornjoj Rumskoj. Tamo smo morali i električnu energiju da isključimo zbog sigurnosti za građane. Odnet je i deo puta. Sada se tamo voda povukla, a mehanizacija je tamo da očisti velike naslage mulja i zemlje koje su ostale na kolovozu", rekao je Pajić.

Članica šabačkog Štaba za vanredne situacije Ana Anđelić rekla da su sva ugrožena domaćinstva evakuisana i smeštena na nekoliko lokacija u gradu, kao i da su hrana i voda za njih obezbeđeni.

Problemi zbog kiše i u Rumskoj, Metliću, Bojiću, Grušiću, Petkoviću. Palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom. U koceljevačkom kraju kiša donela probleme u Družetiću, Crniljevu, Kamenicu.

Milorad Spasojević iz Sektora za vanredne situacije rekao je za Euronews Srbija da su ekipe od 26. maja, zbog čestih padavina, konstatno na terenu.

"Prevshodno vršimo evakuaciju stanovništva, onda izvlačimo vodu iz objekata. Mačvanski okrug je bio pod udarom u prethodnom vremenu. Mi smo sve vreme na terenu. Naložili smo svim jedinicama da obiđu sve kritične tačke na teritoriji zemlje, a prevashodno da upozore građane da zbog najvaljenih kiša budu ugroženi pa da tim povodom treba da takođe da reaguju preventivno", rekao je on.

Spasojević je dodao da je prvi  zadatak njgovog tima zaštita ljudskih života. 

Euronews

Poplavljena sela oko Požege

Nakon što je u petak uvedena vanredna situacija u šest mesnih zajednica na teritoriji opštine Požega (Otanj, Vranjani, Jelen Do, Tučkovo, Papratište i Zaselje), danas je na sednici Štaba za vanredne situacije uvedena vanredna situacija u još 12 mesnih zajednica ove opštine (Gornjoj, Srednjoj i Donjoj Dobrinji, Čestobrodici, Kalenićima, Glumču, Bakionici, Loretu, Prijanovićima, Pilatovićima, Prilipcu i Lopašu).

Predsednik opštine i komandant Štaba opštine Požega Đorđe Nikitović rekao je da "situacija zaista nije dobra" i da su na teritoriji cele opštine štete velike.

"I pre nekoliko dana kada smo uveli vanrednu situaciju u šest mesnih zajednica mislili smo da je to prava katastrofa. Sada sa sigurnošću mogu da kažem da je u ostatku opštine još gora situacija. Iza mene nalazi se jedna katastrofa, gde je bujica nosila sve pred sobom. Imali smo ugroženo jedno domaćinstvo. Radi se na sanaciji te štete", rekao je on. 

Prema njegovim rečima, makadamski putevi su gotovo uništeni, a tek posle izlaska komisije za procenu poljoprivredne štete, nakon što prođu padavine, moći će da se zna kolika je ukupna šteta.

U selu Otanj došlo je do izlivanja manjih, bujičnih tokova koji su naneli ogromna oštećena na lokalnim putnim pravcima ali i na poljoprivrednim zasadima.

„Štete su ogromne. Kiša je odnela puteve i u ravnici i na svim okolnim brdima, ne može da se prođe. To je bilo pre tri, četiri dana, a sinoć nam je na drugoj strani sela ogromna voda odnela i još uvek odnosi puteve. Kako ćemo ovo sanirati bez pomoći opštine i države, stvarno ne znam. Narod ne može da priđe kući. Ostali smo bez struje, bez svega, stvarno je velika šteta”, rekao je Veselin Jezdić, predstavnik Mesne zajednice Otanj.

Jezdić je dodao da je ovu mesnu zajednicu pogodio i grad, ali su najveće štete izazvane ogromnim padavinama.

Nada Danilović iz ovog slela za Euronews Srbija kaže da se situacija od juče ne smiruje.

"Kući ne možemo da dođemo. Svekar ide na dijalizu. Ne znam kako će da se probije do bolnice. Deca nam nisu otišla u školu danas", rekla je ona.

Sličnu sudbinu deli i Tatjana Bošković takođe iz sela Otanj. 

"Voda je vrlo brzo nadošla. Kiše je bilo dosta u našem selu, ali verujem da je bilo više u gornjim delovima. Nas je šupa spasila. Poplavljena je štala, šupa i jedan deo dvorišta", kazala je ona.

Euronews

Predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu i da se radi na sanaciji štete.

"Imali smo situaciju da neki delovi koji su bili sanirani su ponovo pretrpeli štetu. Bujica je nosila sve pred sobom. Ja se nadam da ćemo kroz narednih 10 do 15 dana osposobimo putne pravce", rekao je on.

Kako je sinoć naveo za Tanjug, najkritičnije je u mesnim zajednicama Otanj, Gornjoj, Donjoj i Srednjoj Dobrinji, kao i u MZ Prilipac. Na samom ulasku u opštinu, u naselju Jovićevići, voda je prodrla u nekoliko domaćinstava i vatrogasci su na terenu. Nažalost, obilne padavine napravile su pravu katastrofu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

On je tada naveo da je najviše ugrožena putna infrastruktura, pre svega opštinski i makadamski putevi, kao i da je u prekidu železnički saobraćaj između Glumača i Kalenića. 

Zbog čega je ovakvo vreme?

RHMZ upozorava da i početkom sledećeg meseca nastavlja nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 7. juna, promenljivo oblačno i nestabilno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, izraženijim u drugom delu dana, kada se očekuju i lokalne vremenske nepogode: grad, velika količina padavina za kratko vreme i jak i olujni vetar. Saobraćaj je zbog velike vode na putevima bio otežan. Vodostaj na reci Štiri koja protiče kroz centar grada je u porastu.

Lazarević objašnjava zbog čega je naša zemlja ovih dana na udaru nestabilnog vremena.

"Srbija će se baš kao i veći deo regiona nalaziti pod uticajem ciklona, čiji se centar nalazi u Jonskom moru. U ciklonu vetrovi duvaju u smeru suprotom kazaljki na satu, čime vlaga neprekidno pristiže u naše krajeve", rekla je ona.

Komentari (0)

Srbija