Aktuelno

Vremenska prognoza za leto 2023: Manje toplotnih talasa, ali više sparnih noći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2023

-

13:20

Vremenska prognoza za leto 2023: Manje toplotnih talasa, ali više sparnih noći
Pogled na Trg republike u Beogradu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Meteorološki, leto je već počelo. Na onaj astronomski početak pričekaćemo još petnaestak dana.

Prema dosadašnjoj analizi i dugoročnoj prognozi, ovo leto na Balkanu biće prilično burno i nestabilno, ali umereno toplo. Takođe, čini se da će se ove godine prekinuti niz rekordno toplih leta i suša.

Prve tropske talase očekujemo početkom jula, ali oni ove sezone neće biti tako intezivni i dugotrajni kao prethodnih godina.

Jedan od razloga je taj što će se uskoro iz neutralne faze aktivirati El Ninjo. To znači da bi struja vlage sa Atlantika trebalo da poveća oblačnost u našim krajevima, što će omogućiti da se temperature održe pod kontrolom.

 

Loša strana ovog je da će oblaci u noćnim satima biti kao poklopac, zadržavaće toplotnu akumuliranu tokom dana, pa će letnje noći biti neprijatne i vrlo teške za spavanje.

Tokom letnjih meseci očekujemo nestabilne uslove, česte padavine koje bi trebalo da ostanu u okvirima višegodišnjeg proseka što će svakako pogodovati poljoprivrednim usevima.

Ono što je loša vest za poljoprivrednike, je da nas u narednim mesecima očekuju česte oluje sa gradom i jakim vetrom.

Na lokalnom nivou, naročito u zapadnim i jugozapadnim predelima oluje bi mogle da dovedu do bujičnih poplava sa kojim se naša zemlja kao i region već bore.

Da nije sve tako crno, uveriće nas temperatura koja će ovog leta biti prijatna, bez velikih i dugotrajnih tropskih vrućina.

Očekujemo mali broj letnjih dana sa temperaturom iznad 35 stepeni.

Komentari (0)

Srbija