Aktuelno

Saslušan direktor policije u okviru istrage protiv Gorana Papića, advokat tvrdi da su potvrđeni navodi odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

13:45

Saslušan direktor policije u okviru istrage protiv Gorana Papića, advokat tvrdi da su potvrđeni navodi odbrane
Vladimir Rebić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je direktor policije Vladimir Rebić u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića.

Branilac Gorana Papića advokat Branislav Tapušković rekao je novinarima da je nakon svedočenja Rebića utvrđeno da njegov branjenik nije izvršio delo za koje se tereti, odnosno da nije urgirao da se vrati privremeno zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću u aprilu 2020. godine.

“Nakon iskaza Rebića jasno je da Papić nije mogao da naredi vraćanje vozila. To su uradili (sada bivši načelnik Uprave kriminalističke policije) Milenko Munižaba i (načelink II odeljenja UPK Beograd) Zoran Kovačević”, precizirao Tapušković u izjavi za medije ispred Palate pravde.


Tapušković je napomenuo da je saslušanjem Rebića završena istraga protiv Papića i da očekuje da će tužilaštvo u narednom periodu doneti odluku o optužnom predlogu.

 

Tanjug/Sava Radovanović

Branislav Tapušković

 


Rebić je prethodno svedočio u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dva i po sata u okviru istrage koja se vodi protiv Papića, inače bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića.

Rebića je tužilaštvo ispitalo kao svedoka kojeg je predložila Papićeva odbrana.

On je u tužilaštvo ušao i izašao na sporedni ulaz, kroz garažu Palate pravde, tako da novinari koji su ga čekali ispred nisu mogli da ga snime.

Svedočenje u istrazi je zatvoreno za javnost.

Papića tužilaštvo sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, jer je kako sumnja, u aprilu 2020. godine, mimo procedura, urgirao da se Marku Miljkoviću, sada osumnjičenom za organizovanje kriminalne grupe, odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil. 
Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Papić negira, Stefanović ne zna ništa o blindiranim vozilima

Krajem aprila u istrazi protiv Papića svedočio je i bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (sada ministar odbrane). Tapušković je tada preneo novinarima da je Stefanović tužilaštvu rekao da ne zna ništa o blindiranim vozilima. Ponovio je da Papić nije izdao nalog za vraćanje vozila, ali da jeste osoba koja je i dalje u vrhu MUP-a.

Papić je na saslušanju kod tužioca negirao izvršenje krivičnog dela.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u martu je hapšenjem Papića započelo sprovođenje dokaznih radnji u skraćenom postupku koji se vodi protiv Papića za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Papiću je ukinut pritvor 29. aprila i sada se brani sa slobode.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom pod istragom da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za pet ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmice...

Komentari (0)

Srbija