Aktuelno

Devojčica iz Mirijeva koju je otac držao zaključanu smeštena u hraniteljsku porodicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2023

-

14:58

Devojčica iz Mirijeva koju je otac držao zaključanu smeštena u hraniteljsku porodicu
Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović - Copyright Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Maloletna devojčica iz Mirijeva koju su roditelji teško zanemarivali smeštena je u odgovarajuću hraniteljsku porodicu, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Istaknuto je da će nadležno odeljenje Gradskog centra za socijalni rad Beograd u saradnji sa hraniteljskom porodicom preduzimati mere iz svoje nadležnosti u pogledu zaštite devojčice.

Devojčica je u prethodnom periodu bila smeštena na Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, gde se oporavila od posledica teškog zanemarivanja od strane roditelja.

Podsetimo, prošlog meseca je ministarka Darija Kisić izjavila da je za devojčicu pronađena hraniteljska porodica i da je pred sudom pokrenut postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja deteta. Ona je tada dodala da devojčica fizički svakim danom napreduje.

"Trebaće joj duži period psihološke podrške i imamo čitav plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena detetu", rekla je Kisić u Skupštini Srbije navodeći da se devojčici vratio osmeh na lice. 

"Izvršen je izbor adekvatne hraniteljske porodice, gde će dete biti smešteno nakon lečenja. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i zdravstvena ustanova u kojoj se dete leči sačinili su detaljan plan za pripremu deteta za odlazak u hraniteljsku porodicu", rekla je Kisić.

Slučaj koji je šokirao Srbiju

Podsećamo, policija je devojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta. Dete je bilo u kadi izgladnelo, neuhranjeno, dezorjentisano. Zbrinuta je u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj. Otac je uhapšen dan kasnije na karaburmi. 

Javnost je tada bila zatečena kada su počeli da se pojavljuju novi detalji slučaja. Dete nije bilo upisano u školu i bilo je potpuno nevidljivo za sistem.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o detetu ne brinu adekvatno. Centar za socijalni rad smestio je bebu u Zvečansku i pokrenut je postupak da se majka devojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično.

Za taj slučaj nadležan je bio Prvi osnovni sud u Beogradu, a presuda je doneta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih veštaka Кlinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"  iz maja 2017. godine.

Sud je tada doneo pravnosnažnu presudu kojom je majku delimično lišio roditeljskog prava i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično liši roditeljskog prava.

Kako otac nije delimično lišen roditeljskog prava to je automatski značilo da dete može da živi sa njim. Od tada je napravljeno niz propusta. Otac je nije vodio na sistematske preglede, nije upisana u školu. Žena sa kojom je živeo prijavila ga je za nasilje. Tada je policiji rekla da sa njim živi i njegova ćerka i da će dete umreti od gladi. Tada je klupko počelo da se odmotava.

Otvorena brojna pitanja o sistemskim propustima

Povodom toga su otvorena pitanja na koja je javnost u Srbiji tražila odgovor, ali i zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pokrenuo nadzor nad šest državnih institucija.

Zašto Centar za socijalni rad poslednje tri godine nije pratio devojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu, a od njenog rođenja je bilo jasno da roditelji ne mogu da joj pruže adekvatan tretman? Kako je sud mogao da donese presudu da je otac podoban da se stara o detetu na osnovu veštačenja starog godinu dana? Zašto lokalna samouprava nije obavestila školu da dete treba da pođe u prvi razred, što je zakonska obnaveza? Zašto domovi zdravlja nisu obavestili inspekciju da dete nije vakcinisano i nije bilo na redovnim pregledima?

Sagovornici Euronews Srbija su ranije rekli da slučajevi poput ovog otkrivaju manjkavosti celog sistema. Očekuju da se utvrdi ko je zakazao od državnih organa koji su bili nadležni, kao i da se "locira osoba" ili više njih koji su napravili grešku i da se otkrije kako je dete bilo "nevidljivo" za sistem. 

Podignuta optužnica protiv oca

U međuvremenu je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo Optužnicu protiv Uroša P., koji je držao u stanu zatočenu ćerku (8). Njemu se na teret stavljaju krivično delo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma.

"Optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24.03.2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke,  čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 КZ u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 КZ koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom", navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Komentari (0)

Srbija