Društvo

"Vratio joj se osmeh na lice": Pronađena hraniteljska porodica za devojčicu koju je otac držao zatočenu u Mirijevu

Komentari

Autor: S. T.

19/05/2023

-

16:30

"Vratio joj se osmeh na lice": Pronađena hraniteljska porodica za devojčicu koju je otac držao zatočenu u Mirijevu
Priveden otac osumnjičen za zlostavljanje devojčice u Mirijevu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić, 24sedam/Katarina Mihajlović, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Za devojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu u stanu, pronađena je hraniteljska porodica u koju će biti smeštena nakon lečenja, a pred sudom je pokrenut postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja deteta.

Nove informacije o slučaju devojčice koji je nedavno potresao celu Srbiju iznela je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić. Rekla je da je devojčica još u Turšovoj i da fizički napreduje svakim danom.

"Trebaće joj duži period psihološke podrške i imamo čitav plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena detetu", rekla je Kisić u Skupštini Srbije navodeći da se devojčici vratio osmeh na lice. 

Utvrđeno je da će o daljoj zaštiti deteta brinuti Centar za socijalni rad palilua, a ministarka je navela da je određen i neposredni staratelj, stručni radnik organa starateljstva.

"Izvršen je izbor adekvatne hraniteljske porodice, gde će dete biti smešteno nakon lečenja. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i zdravstvena ustanova u kojoj se dete leči sačinili su detaljan plan za pripremu deteta za odlazak u hraniteljsku porodicu", rekla je Kisić.

MUP Srbije, 24sedam/Katarina Mihajlović, E-Stock/Dušan Milenković

 

Hraniteljskoj porodici će nakon smeštaja deteta biti obezbeđenja intenzivna stručna podrška u periodu prilagođavanja deteta na nove porodične okolnosti.

"Centar za socijalni rad Palilula je kod nadležnog suda pokrenulo postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja deteta", zaključila je Kisić.

Slučaj koji je šokirao javnost

Podsećamo, policija je devojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta. Dete je bilo u kadi izgladnelo, neuhranjeno, dezorjentisano. Zbrinuta je u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj. Otac je uhapšen dan kasnije na karaburmi. 

Javnost je tada bila zatečena kada su počeli da se pojavljuju novi detalji slučaja. Dete nije bilo upisano u školu i bilo je potpuno nevidljivo za sistem.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o detetu ne brinu adekvatno. Centar za socijalni rad smestio je bebu u Zvečansku i pokrenut je postupak da se majka devojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično.

Za taj slučaj nadležan je bio Prvi osnovni sud u Beogradu, a presuda je doneta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih veštaka Кlinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"  iz maja 2017. godine.

Sud je tada doneo pravnosnažnu presudu kojom je majku delimično lišio roditeljskog prava i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično liši roditeljskog prava.

Euronews Srbija

 

Kako otac nije delimično lišen roditeljskog prava to je automatski značilo da dete može da živi sa njim. Od tada je napravljeno niz propusta. Otac je nije vodio na sistematske preglede, nije upisana u školu. 

Žena sa kojom je živeo prijavila ga je za nasilje. Tada je policiji rekla da sa njim živi i njegova ćerka i da će dete umreti od gladi. Tada je klupko počelo da se odmotava.

Otvorana brojna pitanja o sistemskim propustima

Povodom toga su otvorana pitanja na koja je javnost u Srbiji tražila odgovor, ali i zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pokrenuo nadzor nad šest državnih institucija.

Zašto Centar za socijalni rad poslednje tri godine nije pratio devojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu, a od njenog rođenja je bilo jasno da roditelji ne mogu da joj pruže adekvatan tretman? Kako je sud mogao da donese presudu da je otac podoban da se stara o detetu na osnovu veštačenja starog godinu dana? Zašto lokalna samouprava nije obavestila školu da dete treba da pođe u prvi razred, što je zakonska obnaveza? Zašto domovi zdravlja nisu obavestili inspekciju da dete nije vakcinisano i nije bilo na redovnim pregledima?

Sagovornici Euronews Srbija su ranije rekli da slučajevi poput ovog otkrivaju manjkavosti celog sistema. Očekuju da se utvrdi ko je zakazao od državnih organa koji su bili nadležni, kao i da se "locira osoba" ili više njih koji su napravili grešku i da se otkrije kako je dete bilo "nevidljivo" za sistem. 

Podignuta optućnica protiv oca

U međuvremenu je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo Optužnicu protiv Uroša P., koji je držao u stanu zatočenu ćerku (8). Njemu se na teret stavljaju krivično delo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno lečenje od narkomanije i alkoholizma.

"Optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24.03.2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke,  čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 КZ u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 КZ koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom", navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Komentari (0)

Srbija