Aktuelno

Slučaj koji je uznemirio Sremsku Mitrovicu: Zatvorenik osuđen za ubadanje sugrađanina nožem pobegao iz kućnog pritvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

19:51

Slučaj koji je uznemirio Sremsku Mitrovicu: Zatvorenik osuđen za ubadanje sugrađanina nožem pobegao iz kućnog pritvora
Slučaj koji je uznemirio Sremsku Mitrovicu: Zatvorenik osuđen za ubadanje sugrađanina nožem pobegao iz kućnog pritvora - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Miloš P. iz Sremske Mitrovice, višestruko osuđivani prestupnik, pobegao je krajem maja iz kućnog pritvora, koji mu je određen u slučaju u kome se tereti za ubadanje nožem sugrađanina. Da je Miloš P. u bekstvu za Euronews Srbija potvrdio je njegov advokat Vladimir Đuričić.

Miloš P. je, presudom koja je doneta 3. maja, osuđen na godinu i tri meseca i obavezno lečenje od alkoholizma zbog povređivanja sugrađanina nožem, ali je umesto u zatvor što je u skladu sa praksom u ovakvim slučajevima upućen u kućni pritvor. Njemu je sudija Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Nada Janković dodelila nanogvicu i kontrolni ruter, ali krajem maja, baš u danu kada je Apelacioni sud preinačio rešenje sudije Janković i ukinuo kućni pritvor zamenjujući ga zatvorskim, Miloš P. je pobegao. 

Kako je došlo do toga da višestruki prestupnik pobegne zvanično nije razjašnjeno, ali prema informacijama koje je objavio portal 24sedam, sumnja se da u kući u kojoj je izdržavao kaznu nije bilo interneta, niti rutera, i da je samim tim nanogvica koja ima elektronsko praćenje nije ni bila u funkciji. I dok u Sremskoj Mitrovici vlada uznemirenost, postavlja se pitanje i zašto je sudija Janković višestrukom povratniku kome je slučaj povređivanja sugrađanina nožem šesto delo sa elementima nasilja odredila kućni privor. Takođe, dilema je zašto je takvom osuđeniku dodeljena nanogvica, a da pritom nije provereno da li ona funkcioniše.

Sudija bez komentara, advokat: Tačno je, u bekstvu je

Euronews Srbija je povodom ovog slučaja kontaktirala i sudiju Nadu Janković, koja je saslušala pitanja, a onda kratko odgovorila  "sve već imate, doviđenja" i prekinula vezu. 

O slučaju nije mnogo želeo da govori ni advokat osuđenika Vladimir Đuričić, ali je potvrdio da je njegov klijent u bekstvu.

"U bekstvu je, tako je. Neću da komentarišem ništa za medije, razumite me, neću da komentarišem nepravosnažne predmete", kratko je rekao. 

Šta se zna o slučaju

Šta se, međutim, do sada zna o spornom predmeti u slučaju odbeglog višestrukog prestupnika? 

Slučaj ubadanja nožem sugrađnina u Sremskoj Mitrovici zapravo je šesti u nizu slučajeva sa elementima nasilja koji su vođeni protiv njega, piše 24sedam.

Naime, sudija Janković, koja je u tom trenutku radila na njegovom slučaju, primila je u petak, 28. aprila 2023. godine, optužni predlog tužioca koji je predložio godinu i šest meseci zatvora. Potom su usledili prvomajski praznici, a 3. maja, prvog radnog dana nakon praznika, sudija Jaković je zakazala glavni pretres na kome je donela presudu kojom je Miloš P. odredila procesnu meru zabrane napuštanja stana, odnosno kućni pritvor uz nanogvicu. 

Usledile su kritike povodom određivanja samo kućnog pritvora višestrukom prestupniku, a Apelacioni sud je takvo rešenje nešto više od 20 dana kasnije i preinačio, odlučivši da se Miloš P. na izdžavanje kazne pošalje u Kazneno popravni zavod. Međutim, upravo u danu kada je Apelacioni sud doneo odluku, Milošu P. se gubi svaki trag i on je od tada u bekstvu. 

Komentari (0)

Srbija