Aktuelno

Predstavnici Ministarstva za javna ulaganja obišli Jagodinu, Svilajnac i Despotovac

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

22:54

Predstavnici Ministarstva za javna ulaganja obišli Jagodinu, Svilajnac i Despotovac
Predstavnici Ministarstva za javna ulaganja obišli Jagodinu, Svilajnac i Despotovac - Copyright Ministarstvo za javna ulaganja

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Ministarstva za javna ulaganja obišli su područja Jagodine, Svilajnca i Despotovca, kojima su nedavne poplave nanele štetu, saopšteno je večeras iz tog ministarstva.

U Jagodini je oko 1.700 građana prijavilo štetu na stambenim objektima, a oštećena je i lokalna infrastruktura, atarski putevi, usevi i mostovi, istakli su, kako se navodi u saopštenju, predstavnici Grada Jagodina.

Ministarstvo za javna ulaganja

 

Državni sekretar u Ministarstvu za javna ulaganja Nemanja Trnavac i pomoćnica ministra za javna ulaganja Sandra Nedeljković obišli su lokacije pogođene poplavama na teritoriji Jagodine i tom prilikom zaključili da su građani zahvalni za svaku pomoć koju im država daje i da znaju da je država uvek tu da im pomogne u ovakvim situacijama. 

Predstavnici Ministarstva dodaju da je mnogo važno da se preventivno deluje kako do ovakvih situacije ne dođe.

''Na teritoriji cele zemlje Vlada Srbije je preko Ministarstva za javna ulganja (nekada Kancelarija za pomoć i obnovu poplavnjenih područja) obezbedila sredstva u iznosu od 17,7 milijardi dinara za finansiranje projekata preventivne infrastrukture'', navodi se u saopštenju.

Obilaskom lokacija pogođenim poplavama vidljivo je da na onim deonicama na kojima je rađena preventivna infrastruktura sada nije bilo problema i stanovništvo nije bilo ugroženo.

Pomoćnik ministra za javna ulaganja Ivan Vujić posetio je stanovnike Svilajnca i Despotovca koji su pogođeni nedavnim poplavama i razgovarao sa predstavnicima ovih opština o mogućnostima za saniranje nastale štete.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić istakao je da šteta konstatovana u oko sedam stambenih objekata, ali da mnogo veći problem prestavljaju oštećenja na infrastrukturi.

Ministarstvo za javna ulaganja

 

„Velika oštećenja u nedavnim poplavama pretrpeo je most koji povezuje tri sela u kojima živi preko 1.000 stanovnika. Oštećenja su velika i ono što nas brine je da će bilo koja sledeća padavina potpuno urušiti most i potpuno odseći stanovnike ovih sela”, rekao je predsednik opštine Despotovac.

Pomoćnik ministra za javna ulaganja Ivan Vujić istakao je da su svi predstavnici Ministarstva na terenu kako bi se i sami uverili u oštećenja koja su nastala usled poplava i kako bi se što pre obezbedila pomoć građanima i opštinama pogođenim poplavama.

„Do sad je u opštini Despotovac Vlada Republike Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja finansirala projekte preventivne i lokalne infrastrukture sa oko 140 miliona dinara. Završena je sanacija tri mosta i dela puta u selu Bukovac, rađena je sanacija nasipa i oštećenih obala i propusta. Na ovim lokacijama sada nije bilo problema, zato je bitno da nastavimo sa ulaganjima kako bi stanovnici svih opština u Srbiji imali zdravu infrastrukturu i kako bi smanjili potencijalne štete prilikom sledećih većih padavina”, rekao je Vujić.

Ministarstvo za javna ulaganja

 

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva takođe istakao da je u preventivnu infrastrukturu do sada dosta ulagano i da na tim mestima nije bilo problema.

Pomoćnik ministra Vujić pohvalio je rad opštine Svilajnac i istakao da uvek imaju spremne projekte, što je i preduslov kako bi mogli što pre da krenemo sa ulaganjima i obnovom.

„Samo u Svilajncu, Vlada Republike Srbije je preko Ministarstva za javna ulaganja do sad sa 550 miliona dinara finansirala 12 projekata preventivne infrastrukture i to sređivanje i sanaciju nasipa, korita reka, regulaciju vodotokova što se pokazalo kao dobro i na tim mestima sada nije bilo problema, upravo zato je bitno da se nastavi sa ovim ulaganjima”, istakao je Ivan Vujić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija