Aktuelno

Potvrđena oslobađajuća presuda optuženima u slučaju "Jugoremedija"

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

17:49

Potvrđena oslobađajuća presuda optuženima u slučaju "Jugoremedija"
Potvrđena oslobađajuća presuda optuženima u slučaju "Jugoremedija" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio optužene u slučaju "Jugoremedija", koji se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu kojom su bivši direktor te fabrike Zlatko Marković, direktorka preduzeća "Nini” DOO iz Niša Olga Antić i direktor privrednog društva "Nini farmacija" i "Remevita" Dobrica Živković oslobođeni od optužbe da su izvršili, u saizvršilaštvu, krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, objavljeno je na sajtu tog suda.

U ovom postupku prvooptuženi je bio generalni direktor AD "Jugoremedija" iz Zrenjanina Jovica Stefanović Nini, koji je preminuo pa je krivični postupak protiv njega obustavljen.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da tokom postupka iz dokaza koji su izvedeni i na osnovu odbrane okrivljenih, sud nije mogao sa sigurnošću da potvrdi navode tužioca.

Sud je poklonio veru svedocima jer su njihovi iskazi, kako navode, ubedljivi i saglasni jedni drugima, te čine jasnu i logičnu celinu sa ostalim izvedenim dokazima.

Izvedenim dokazima je utvrđeno da se vezano za nabavke i za njihovu cenu u "Jugoremedija" i MD "Niniji" isključivo pitao Stefanović, dok su okrivljeni postupali isključivo po njegovim nalozima.   

U odluci se navodi i da okrivljeni nisu molgli da budu svesni da Stefanoviću svojim delovanjem pomažu u izvršenju krivično dela, a potom i posledice dela. 

Oni su se optužnicom teretili da su još 2002. godine zloupotrebama na štetu Jugoremedije pribavili protivpravnu imovinsku korist za povezana privredna društva čiji je većinski vlasnik preduzeće MD "Nini" d.o.o. iz Niša, čiji je osnivač i vlasnik bio Stefanović. 

Komentari (0)

Srbija