Aktuelno

Komemoracija povodom smrti Milana Milutinovića sutra u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

16:20

Komemoracija povodom smrti Milana Milutinovića sutra u parlamentu
Milan Milutinović - Copyright EPA/SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića biće odžana sutra u Domu Narodne skupštine.

Nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, koji je preminuo u nedelju u 81. godini, bio je jedna od ključnih ličnosti u jednom od najtežih perioda za Srbiju, rekao je tog dana ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije, čiji je nekada Milutinović bio potpredsednik.

Dačić je na dan Mulutinovićeve smrti rekao da će biti veoma zanimljivo videti da li je Milutinović, kao jedan od najobrazovanijih ljudi tog vremena, sa najvišim nivoom međunarodnih veza, za sobom ostavio pisane tragove, naročito vezano za najjače sile tog vremena, kada je reč o najvažnijem pitanju, bombardovanju Srbije.

"Obavljajo je najvažnije državne funkcije u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije koji su obeležili teški periodi i ultimatumi o Kosovu i Metohiji. Vodio je pregovaračke timove koji su nastojali, zajedno sa profesorom Ratkom Markovićem, da razgovaraju sa predstavnicima kosovskih Albanaca, ali bez rezultata", rekao je Dačić. 

Političku karijeru Milutinovića obeležio je period u kom su se događali pregovori u vezi sa sudbinom KiM, konferencija u Rambujeu i razgovori sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom i državnom sekretarkom Medlin Olbrajt. 

Dačić je dodao da je Milutinović do poslednjeg trenutka bio uverenja da je Srbija sve učinila da dođe do mira i da je konferencija u Rambujeu poslužila kao alibi da počne bombardovanje i projekat nezavisnosti Kosova. 

Ministar je naglasio da u priči o tom periodu ima dosta netačnih interpretacija, ali da je sigurno da je srpska delegacija sa Milutinovićem na čelu bila suočena sa zamenom teza, i zamenom teksta koji je bio dogovoren ubacivanjem ultimatuma koji je za Srbiju bio težak da prihvati u tom periodu. 

Milutinović je bio predsednik Srbije od kraja 1997. do decembra 2002. godine. Bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije, ambasador Jugoslavije u Grčkoj i ministar inostranih poslova SRJ. 

Nakon isteka predsedničkog mandata, u decembru 2002. godine, predao se Haškom tribunalu, gde je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu i Metohiji. Oslobođen je u februaru 2009. i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Komentari (0)

Srbija