Aktuelno

Inspektor Mitić ponovo svedočio u slučaju Jovanjica, predstavnici dela opozicije se okupili ispred suda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

10:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Inspektor 4. odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić danas je ponovo svedočio u slučaju Jovanjica 1. Predstavnici dela opozicije okupili su se ispred suda kako bi pružili podršku njemu, inspektoru Slobodanu Milenkoviću, i kolegama koje su učestvovale u akciji hapšenja prvookrivljenog Predraga Koluvije. Prethodno svedočenje Mitića izazvalo je buru u delu javnosti pošto se pominjala komunikacija ministra Bratislava Gašića i Koluvije, a Gašić je na to odgovorio da je sa njim razmenio samo jednu poruku.

Advokati odbrane danas su nastavili da ispituju inspektora Dušana Mitića, a u jednom momentu je došlo do pometnje u sudnici jer je sudsko veće konstantno opominjalo i advokate odbrane i svedoka Mitića, javlja reporterka Euronews Srbija. Veće je izricalo opomene zato što advokati nisu postavljali pitanja, već su iznosili konstatacije, na koje je Mitić pokušavao da odgovori, a podsetilo je i jednu i drugu stranu da se drže isključivo predmeta Jovanjica 1.  

U svom svedočenju Mitić je, između ostalog, negirao ranije Koluvijine tvrdnje da su mu inspektori četvrtog odeljenja nudili da za ceo slučaj optuži brata predsednika Aleksandra Vučića i Zvonka Veselinovića. 

Inspektor Mitić je podsetio da je on na te stvari već odgovarao na poligrafu i da je prošao poligrafsko testiranje. Takođe je tvrdio da se godinama vršio pritisak na četvrto odeljenje beogradske polciije, i da se na tom poligrafu koji je prošao insistiralo upravo na pitanju o bratu predsednika Srbije.  

U nastavku svedočenja, kako javlja reporterka Euronews Srbija, Mitić je izrazio zabrinutost da tužilac u ovom postupku Saša Drecun "kao da se bojao ili nije želeo da se vidi šira slika situacije". Na to je tužilac odgovorio da ima potrebu da brani svoj ugled i optužnicu, i da će u skladu sa tim postavljati pitanja. 

Dušan Mitić je izneo da je namera četvrtog odeljenja bila da se uhapsi nekadašnji šef BIA Bratislav Gašić, kao i još jedan od čelnika te agencije Mirko Škero, javlja reporterka Euronews Srbija.

Nakon toga je tužilac Drecun podneo zahtev da se ponovo saslušaju svedoci - policajci Ljubomir Petrović i Miloš Jurišević, a na osnovu Mitićevih tvrdnji da je Predrag Koluvija u slučaju Jovanjica trebalo da bude drugooptuženi.

Koluvijin advokat Vladimir Đukanović je zahvalio tužiocu zbog toga što je, kako je rekao, "pomogao odbrani", uz napomenu: "Da li nam to govori da je Bratislav Gašić trebalo da bude prvooptuženi?".

 

Nastavak glavnog pretresa u ovom slučaju je zakazan za 6.i 8. septembar. 

Okupljanje opozicije ispred suda

Prethodno su se ispred suda okupili predsatvnici opozicije. Između ostalih, došli su narodni poslanici Marinika Tepić, Nebojša Zelenović, Đorđe Miketić, Marija Lukić, Janko Veselinović, Srđan Milivojević, Borislav Novaković, Miroslav Aleksić.  

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, dok je inspektor Dušan Mitić dolazio u sud, okupljeni su ga pozdravili aplauzom, dok su sa druge strane, zviždali Predragu Koluviji.

Marinika Tepić je navela da inspektore četvrtog odeljenja za borbu protiv droga štiti jedino javnost.

"Prvooptuženog Predraga Koluviju brani advokat u sudnici Vladimir Đukanović, a van sudnice ga isto brani Vladimir Đukanović, narodni poslanik, visoki funkcioner SNS i predsednik odbora za pravosuđe Narodne Skupštine ove države", navela je Tepić.   

Miroslav Aleksić je rekao da je slučaj Jovanjica "ahilova peta ovoga režima".

"Ne smemo da odustanemo do kraja dok ne razotkrijemo one koji su istinski nalogodavci njihovom izvršiocu Predragu Koluviji u proizvodnji marihuane na najvećoj plantaži u Evropi. A to su političke strukture. I kada ovako brane Koluviju a napadaju Milenkovića i Mitića, to vam samo potvrđuje da baneći Koluviju brane sami sebe", naveo je Aleksić. 

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Podsetimo, prethodno svedočenje inspektora Dušana Mitića je izazvalo buru u delu javnosti, budući da je on govorio o "snažnim pritiscima najviših državnih struktura da se okanu Jovanjice".  

Mitić je pod zakletvom rekao da su se nakon ulaska na imanje, koje se često opisuje kao najveća plantaža marihuane u Evropi, suočavali sa problemima. U svedočenju je pominjeno i aktulenog ministra policije i bivšeg direktora BIA Bratislava Gašića i njegovu "blisku komunikaciju sa Koluvijom", dok je Gašić u Skupštini odgovorio da je sa Koluvijom razmenio samo jednu poruku. 

"Ja odgovorno vama tvrdim danas ovde pred građanima Srbije, sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja, samo jedna jedina poruka i to je jasno rečeno i sa moje strane, a to je: 'Čestitam vam dan BIA'. 'Hvala vam, ove godine nećemo slaviti'", rekao je Gašić u Skupštini Srbije.  

Komentari (0)

Srbija