Aktuelno

Svedočenje Mitića u slučaju Jovanjica o Gašiću izazvalo buru, ministar policije: Sa Koluvijom sam razmenio jednu poruku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2023

-

15:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošlonedeljno svedočenje inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušana Mitića u slučaju Jovanjica 1 izazvalo je buru u delu javnosti, budući da je on govorio o "snažnim pritiscima najviših državnih struktura da se okanu Jovanjice". Mitić je, inače, svedok u procesu koji se pred Specijalnim sudom vodi protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja Jovanjica, na kojem je, po navodima iz optužnice, zaplenjeno 1.600 kilograma skanka.

U procesu koji traje tri godine, prošlog četvrtka svedočio je Mitić koji je zajedno sa načelnikom odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije Slobodanom Milenkovićem, rukovodio akcijom hapšenja prvoosumnjičenog Predraga Koluvije.

Mitić je pod zakletvom rekao da su se nakon ulaska na imanje, koje se često opisuje kao najveća plantaža marihuane u Evropi, suočavali sa problemima. U svedočenju je pominjeno i aktulenog ministra policije i bivšeg direktora BIA Bratislava Gašića i njegovu "blisku komunikaciju sa Koluvijom", dok je Gašić u Skupštini odgovorio da je sa Koluvijom razmenio samo jednu poruku. 

"Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu", rekao je Mitić.

Govorio je i o, kako je naveo, bliskoj komunikaciji Gašića i Koluvije.

"Njihova korespondencija od jednog dana pokazuje njihovu bliskost i prisnost, Koluvija sa njim komentariše ljude iz opozicije", dodao je Mitić.

Gašić: Razmenio sam jednu poruku sa Koluvijom

Njegovo svedočenje odmah je postalo tema i u Skupštini Srbije, a na njega je ukazao poslanik Miroslav Aleksić, da bi ubrzo reagovao i Gašić koji je bio u sali.

"Ja odgovorno vama tvrdim danas ovde pred građanima Srbije, sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja, samo jedna jedina poruka i to je jasno rečeno i sa moje strane, a to je: 'Čestitam vam dan BIA'. 'Hvala vam, ove godine nećemo slaviti'", rekao je Gašić.

Novinarka Jelena Veljković iz Birna, koja prati ovaj sličaj, rekla je za Euronews Srbija da je svedočenje Mitića značajno za slučaj Jovanjica.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Pod puno materijalnom i krivičnom odgovornošću, on je govorio o, kako je rekao, srastanju kriminala državnih i bezbednosnih struktura. To je, čini se, najveći značaj ovog svedočenja. U takvim okolnostima on je govorio o raznim pritiscima kojima su policajci IV odeljenja koji su otkrili Jovanjicu bili izloženi u tom kontekstu je pomenuo imena mnogih visokorangiranih ličnosti", istakla je Veljković.

Ona prenosi Mitićeve reči iz sudnice, da je on tu da brani predmet u jeku kampanje koja se vodi protiv policajaca koji su otkrili Jovanjicu. Govori i o značaju svedočenja za dalji tok procesa.

"Iskazi Mitića i četvorice drugih inspektora, biće ključni za donošenje nove odluke o izuzimanju jednog od ključnih dokaza iz postupka, a to je tih 660 kilograma sušene marihuane koja je pronađena osamnaestog novembra 2019. na Jovanjici, a koje sudsko veće sude Zorana Ganića izuzelo prošle godine, apelacija ukinula tu odluku i tražila da se donese nova, nakon saslušanja tih inspektora", navodi Veljković.

Svedočenje Dušana Mitića u ovom procesu nastavlja se 11. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija