Aktuelno

Hrkalović optužila Stefanovića za prisluškivanje Vučića, Jovanjicu i zaštitu Belivuka, on negira i najavljuje odgovor

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

19/06/2022

-

15:38

Hrkalović optužila Stefanovića za prisluškivanje Vučića, Jovanjicu i zaštitu Belivuka, on negira i najavljuje odgovor
Hrkalović optužila Stefanovića za prisluškivanje Vučića, Jovanjicu i zaštitu Belivuka, on negira i najavljuje odgovor - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem optužila je u intervjuu za Objektiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, da je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove i njegove porodice, da je lično štitio klan Veljika Belivuka i da je namestio slučaj "Jovanjica". Na optužbe je dan kasnije reagovao i sam Stefanović, koji je sadašnji ministar odbrane. On je u pisanoj izjavi odbacio optužbe i najavio da će u narednih 48 sati odgovoriti na, kako ističe, "sve laži koje su o njemu izrečene".

"A upravo istina koju ću izneti njih i plaši, pa se služe najnižim podmetačinama i monstruoznim lažima, što je svojstveno onima koji su krivi i koji pokušavaju da krivicu smanje i prebace na drugog. To im neće proći!", naveo je, između ostalog, Stefanović u pisanoj izjavio objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane povodom navoda Hrkalović.

Hrkalović je, naime, u intervju, između ostalog, tvrdila da je sve radila po nalogu Stefanovića i da je bila uverena da on o svemu obaveštava predsednika.

"Došlo je vreme da on konačno preuzme odgovornost za svoje postupke, a ne da ja robijam zbog njegovih nedela", kazala je Hrkalović.

Ona je, između ostalog Stefanovića optužila da je "ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice", da je lično štitio klan Veljika Belivuka i da je namestio slučaj "Jovanjica".

"Čitao je transkripte razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega", rekla je Hrkalović za Objektiv.

Ona je navela da je njena greška i krivica što nikada nije pozvala predsednika Vučića da ga pita da li ga je Stefanović "obavestio o tome i tome".

"Ja sam sve vreme imala utisak da ministar obaveštava predsednika i sprovodi njegovu kontraobaveštajnu zaštitu po zakonu", tvrdi Hrkalović.

Optužila Stefanovića da "nije podnosio" brata predsednika Srbije, Andreja Vučića i da se trudio da mu "zagorča život na svakom koraku".

"Ne bi me čudilo da je sve ove izmišljene priče o Andreju u opozicionim medijima sam Stefanović plasirao. Ne bi me čudilo da je plasirao i ove neistine o meni, da sam radila protiv predsednika i njegove porodice", rekla je Hrkalović.

Iznela je tvrdnje i da su aferu "Jovanjica" "montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković, a tvrdi i "da je to urađeno u dogovoru sa stranim službama".

"Upletoše Andreja Vučića ni krivog, ni dužnog u to. Kada je hapšen Predrag Koluvija na autoputu, šta je tamo radila beogradska policija, van teritorije za koju je nadležna? Zašto nisu otvorili operativnu obradu?", upitala je Hrkalović.

Ona je rekla i da je "Belivukov klan štitio niko drugi, do Nebojša Stefanović lično". Veljko Belivuk, Marko Miljković i osumnjičeni pripadnici njihovog klana se potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, otmice, silovanje i nezakonito držanje i nošenje oružja.

"Štitio ga je dok predsednik Vučić nije saznao za to i dok ih nije sve pomnožio sa nulom. Jedino Stefanovića Belivuk nije spomenuo u svom iskazu. Stefanović je to radio zarad svojih ličnih interesa, mimo bilo čijeg znanja", tvrdi Hrkalović.

Kako je rekla, došlo je vreme da sud pita Nebojšu Stefanovića za, kako je navela, "opstruisanje dokaza u slučaju ubistva na šinama", a ne "nju ili neke druge nevine pojedince".

Kako  tvrdi, izveštaj o prepiskama sa Belivukovog telefona kasnio je u tužilaštvo i sud zato što je takvo bilo naređenje Stefanovića lično.

"Jasno je da je to bio motiv za odugovlačenje. Stefanović ne samo da umesto mene treba da sedi na optuženičkoj klupi, nego i za još neke sudske procese, gde nevini pojedinci sede umesto njega, kao i za još nekoliko stavki koje još nisu stigle do suda", rekla je Hrkalović kojoj je u toku postupak za trgovinu uticajem.

Stefanović: U narednih 48 sati odgovoriću na sve

Nakon intervjua koji je dala bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pisanom izjavom reagovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

"Nebrojeno puta sam lako i argumentovano razobličavao laži i izmišljotine, koje su protiv mene u javnosti lansirali kriminalni i politički klanovi. Dobijao sam i sudske presude protiv onih koji su lagali da sam radio nezakonito i da sam imao veze sa kriminalom. Svaku od tih laži sam do sada razotkrio, sam ili preko suda, verujući da je to jedini ispravan način da odbranim sebe, svoju porodicu i svoju državu kojoj odano služim. Pošto se ti napadi čistim lažima protiv mene nastavljaju, nastaviću i ja isključivo istinom, kao i do sada", naveo je Stefanović.

On je dodao da "napadi i laži dolaze od okrivljenih za teška krivična dela, koja su priznali tokom sudskog postupka i za koja ih čeka ozbiljna sudska odluka".

"Zbog zaštite svega što su prave vrednosti moje zemlje i moje porodice, odlučio sam da odgovorim na novi talas laži koji plasira okrivljena Hrkalović, kao i deo medijske mašinerije koja je u vlasništvu najbližih saradnika Veljka Belivuka", navodi se u izjavi Nebojše Stefanovića.

Kako je saopštio, u narednih 48 sati on će odgovoriti "na sve laži koje su o meni izrečene, koristeći samo istinu i argumente, kao što sam i do sada radio".

"A upravo istina koju ću izneti njih i plaši, pa se služe najnižim podmetačinama i monstruoznim lažima, što je svojstveno onima koji su krivi i koji pokušavaju da krivicu smanje i prebace na drugog. To im neće proći!", naveo je Stefanović u pisanoj izjavio objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

Komentari (0)

Srbija