Aktuelno

Ukinut kućni pritvor Dijani Hrkalović, određena joj mera zabrane napuštanja boravišta

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

10:33

Ukinut kućni pritvor Dijani Hrkalović, određena joj mera zabrane napuštanja boravišta
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće Specijalnog suda ukinulo je na kraju današnjeg suđenja kućni pritvor uz elektronsku narukvicu bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, i odredio joj meru zabrane napuštanja boravišta i obavezu javljanja u policijsku stanicu u Beogradu svakog ponedeljka.

Predlog za ukidanje pritvora stavio je njen advokat Vladimir Ðukanović, odnosno predložio sudu da ga zameni blažom merom zabrane napuštanje mesta boravišta.

Ðukanović je na kraju suđenja novinarima rekao da su iznenađeni i on i Hrkalovićeva zbog odluke suda o ukidanju pritvora. Postupajući tužilac se ovim zahtevu protivio.

 Danas je u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane optuženog Milorada Šušnjića nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Šušnjić, koji je optužen zajedno s Hrkalovićevom i Dejanom Milenkovićem, negirao je izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret navodeći da su sve radnje koje su bile preduzete bile po zakonu.

Šušnjić je rekao da je dolazio na kolegijume na kojima je viđao Hrkalović, ali da nikad nije bio sam sa njom na nekom sastanku. Takođe, on je negirao navode da je stavio Darka Eleza pod operativnu obradu kako druge Policijske uprave ne bi mogle da ga nadziru, navodeći da dve ili više jedinica u isto vreme mogu da rade obradu nekog lica.

Povodom krivične prijave Želimira Krestalice protiv Eleza, Šušnjić je rekao da se tom krivičnom prijavom Elez tereti za blaže krivično delo, izazivanje opšte opasnosti, zbog čega je odlučeno da se nastavi njegova operativna obrada za teža krivična dela.

Sud odbio predlog da se isključi javnost

Sud je na početku odbio predlog tužilaštva da se isključi javnost sa današnjeg suđenja zbog Šušnjićevog odavanja podataka koji se vode kao službena tajna.

Na prethodnom pretresu je drugooptuženi Dejan Milenković detaljno izneo svoju odbranu i negirao izvršenje dela koja mu se stavljaju na teret.

Hrkalović je takođe iznela svoju odbranu i negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu obradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Advokat Ðukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Sud je Hrkalovićevoj 31. marta odredio kućni pritvora uz elektronski nadzor, kao zamenu za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal ona se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Komentari (0)

Srbija