Aktuelno

Sud odbio da ukine kućni pritvor Dijani Hrkalović, Milanković negirao dela koja mu se stavljaju na teret

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

18:25

Sud odbio da ukine kućni pritvor Dijani Hrkalović, Milanković negirao dela koja mu se stavljaju na teret
Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće Specijalnog suda odbilo je na kraju današnjeg suđenja da ukine kućni pritvor uz elektronski nadzor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih joj je ova mera određena.

Predlog za ukidanje pritvora dao je njen advokat Vladimir Ðukanović, koji je tražio da se ta mera zameni blažom koja bi podrazumevala zabranu napuštanja mesta boravišta.

Postupajući tužilac se ovom zahtevu usprotivio, a sud je predlog odbrane odbio uz obrazloženje da i dalje stoje svi razlozi zbog kojih je Hrkalovićevoj 31. marta određen kućni pritvor uz elektronsku nanogicu.

Prethodno je Hrkalović bila u pritvoru od 24. decembra 2021.

Milenković negirao krivična dela

Današnje suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca nastavljeno je u Specijalnom sudu znošenjem odbrane drugooptuženog Dejana Milenkovića. S njom su na optuženičkpj klupi još dvojica bivših policajaca.

Svoju odbranu je na suđenju detaljno izneo bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković. On je negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret navodeći da je svoj posao obavljao po zakonu.

Milenković je govoreći o navodima iz optužnice rekao da je njegova služba obradila podatke sa telefona tada uhapšenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i na tri DVD-a dostavila sadržaj UKP-u.

Naveo je da je nakon toga stiglo više urgencija bivše javne tužiteljke Nataše Krivokapić, koja je tražila da se pomenuti materijal dostavi, o čemu je on obavestio tadašnju državnu sekretarku MUP-a Hrklović, koja mu je nekoliko sati nakon njegovog poziva rekla da prenese tužiteljki da se obrati tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

On je naveo i da je znao da su ubijeni advokat Dragoslav Ognjanović i takođe pokojni Dragoslav Miloradović bili predmet obrade operativne grupe “Mangusta”, te da je snimljen njihov razgovor u jednom lokalu, kao i da se u tom razgovoru pominje intimni sadržaj o Hrkalovićevoj.

Đukanović tražio izuzimanje dokaza

Milenković je više puta danas rekao da se u toku njegove karijere nikad intimni sadržaj nije iz audio snimka stavljao u papirni meterijal, odnosno u transkripte, jer to nije bio predmet obrade.

Branilac Hrkalovićeve advokat Vladimir Ðukanović je nakon ispitivanja Milenkovića od suda zatražio da se iz dokaza izuzme Milenkovićev iskaz iz policije smatrajući da je taj dokaz pribavljen na nezakonit način, jer je Milenković pozvan u policiju da da izjavu u svojstvu građanina, ali su mu onda rekli da je napisana krivična prijava protiv njega. Osim toga, tom razgovoru nije prisustvovao Milenkovićev advokat.

I Hrkalović negira navode iz optužnice

Na prethodnom pretresu Hrkalović je detaljno iznela svoju odbranu i negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbranu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Trećeoptuženi u ovom predmetu je bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Advokat Ðukanović je na prethodnom pretresu sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivše više javne tužiteljke Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Sud je Dijani Hrkalović 31. marta odredio meru kućnog pritvora uz elektronski nadzor, kao zamenu za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti za dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", a među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza krivičnih dela koja je tamo počinio.

Optužnim predlogom Hrkalović tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se Elez stavi na mere tajnog nadzora.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Suđenje će se nastaviti 6. juna kada bi trebalo da optuženi Milorad Šušnjić iznese odbranu.

Komentari (0)

Srbija