Aktuelno

Dijana Hrkalović ostaje u kućnom pritvoru, odbrana predlaže Nebojšu Stefanovića za svedoka, nastavak suđenja 18. maja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/04/2022

-

14:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Njen baranilac Vladimir Đukanović je kao svedoka predložio bivšeg ministra policije, a sada ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

Sudsko veće Specijalnog suda odbilo je na kraju današnjeg suđenja da ukine kućni pritvor Dijani Hrkalović, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih joj je ova mera određena. Predlog za ukidanje pritvora stavio je njen advokat, odnosno da ga zameni blažom merom zabrane napuštanja države. Njoj će se suđenje za trgovinu uticajem nastaviti 18. maja kada bi trebalo optuženi Milorad Šušnjić i Dejan Milenković da iznesu odbranu.

Hrkalović je negirala da poznaje osumnjičenog vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je pored ostalog optužena da je 2018. godine naložila tadašnjem načelniku Odeljenja za istražne metode, drugooptuženom Dejanu Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada Belivukovog mobilnog telefona, u to vreme okrivljenog za ubistvo Miloševica.

Izlažući svoju odbranu Hrkalović je navela da je tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića obavestila da se pominje u prepisci, nakon čega je on naložio da mu to pošalje, što je ona i učinila. Hrkalović je rekla da je nakon toga Stefanović njoj naredio da pozove Milenkovića i da mu kaže da sačeka sa slanjem pomenutog izvešataja tužilaštvu, nakon čega su usledili pozivi tadašnjeg Višeg javnog tužioca Nataše Krivokapić koja je insistirala da joj se dokazi dostave.

Ona je navela da je svaki put obavestila Stefanovića o pozivima i pritisku tužiteljke, nakon čega je on poručio da ukoliko (Krivokapić) ima neki problem pozove njega lično. Nakon osam meseci, kako je navela, bila je nova urgencija, nakon čega je Stefanović rekao da se izveštaj o pomenutoj prepisci pošalje tužilaštvu.

Hrkalović je negirala da je imala bilo kakve veze sa ubistvom Miloševića, poznatom kao "ubistvo na šinama", što je više puta danas ponovila u sudnici. Takođe, odgovarajući na pitanje suda, ona je negirala da poznaje Belivuka.

Đukanović: Stefanović se više puta pominje u optužnom predlog

Njen branilac Vladimir Ðukanović na početku današnjeg suđenja predložio je saslušanje Stefanovića kao svedoka, jer se, kako kaže, on više puta pominje u optužnom predlogu nego njegova branjenica.

Ðukanović je tražio svedočenje bivšeg ministra unitrašnjih poslova na okolnosti da li je on naredio da se jedan od izveštaja policije u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića ne pošalje Višem tužilaštvu blagovremeno, a ukoliko sud usvoji taj predlog, prema rečima Ðukanovića, doći će i do suočavanja sa Hrkalović. Takođe, njen je branilac predložio za svedoke i bivšu Višu javnu tužilteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

On je ocenio da se optužni predlog tužilaštva zasniva na iskazu drugooptuženog u ovom slučaju bivšeg načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića.

"Moram da izrazim zaista čuđenje da sam tužilac nije pozvao Stefanovića kao svedoka. Znači on nije dao nijednu izjavu, a toliko puta se pominje i ta prva tačka optužnog predloga ne može da se razjasni bez njegove izjave i izjave gospodina (bivšeg direktora policije) Vladimira Rebića i (Višeg javnog tužioca u Beogradu) Nataše Krivokapić", rekao je Ðukanović.

On takođe smatra da nema logike da se pored troje optuženih sam ministar Stefanović nije našao na optuženičkoj klupi.

"Ceo optužni predlog je napisan na osnovu toga što je navodno Dijana Hrkalović negde nešto usmeno naredila, niti je ko svedočio da je ona nešto naredila, niti je neko video i čuo", rekao je Ðukanović.

I branioci druge dvojice optuženih negirali su da su njihovi klijenti počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret i predložili svoje dokaze i svedoke.Trećeoptuženi je bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Na prethodnom suđenju uvodnu reč je izložio postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal predlažući niz dokaza kojima će potkrepiti svoje optužbe. Hrkalović je u sud došla iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronski nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Hrkalović se tereti za dva krivična dela

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović rekla je za Euronews Srbija uoči suđenja da su svi oni koji su otkrivali veze Belivuka u policiji "razočarani u ovaj slučaj".

"Od svega za šta se Hrkalović optuživana u medijima tokom prošle godine, došlo se do predložene kazne od pet godina. Pretpostavljam da će taj slučaj isto trajati dosta dugo, vidimo da zvanično još nije ni počeo. Najjača veza data sa Belivukovom grupom je usporavanje procesa koji se vodio protiv njega za ubistvo što ne odgovara onome što znamo, a to su jake Belivukove veze u državi", rekla je Vojinović.

Euronews

Komentari (0)

Srbija