Aktuelno

Danas počinje suđenje Dijani Hrkalović i bivšim funkcionerima MUP-a

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

07:40

Danas počinje suđenje Dijani Hrkalović i bivšim funkcionerima MUP-a
Dijana Hrkalović - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu danas treba iz drugog pokušaja da počne suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović zbog sumnje da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Hrkalović će u sud doći sa slobode, odnosno iz kućnog pritvora, koji joj je prošle nedelje određen uz elektronski nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra. Na optuženičkoj klupi sa Hrkalović naći će se još dvojica bivših policajaca koji se takođe brane sa slobode.

Na suđenju se očekuju uvodna izlaganja tužilaštva i branilaca Hrkalović, a ona će imati priliku da se kratko izjasni da li priznaje krivično delo ili ne. Detaljnu odbranu izneće u nastavku suđenja po okončanju uvodnih reči.

Sa njom su optuženi bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalović tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija