Aktuelno

Određen pritvor do 30 dana Dijani Hrkalović, osumnjičena za trgovinu uticajem

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

15/10/2021

-

17:35

Određen pritvor do 30 dana Dijani Hrkalović, osumnjičena za trgovinu uticajem
E-Stock/Koča Sulejmanović, MUP - Copyright E-Stock/Koča Sulejmanović, MUP

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki u MUP Srbije saopštio je Viši sud. Pritvor je određen zbog sumnje da bi okrivljena  boravkom na slobodi ometala postupak uticanjem na svedoke. 

Njoj se se stavlja na teret da je izvršila produženo krivično delo trgovina uticajem.

Hrkalovć je danas privedena a potom saslušana u sektoru unutrašnje kontrole MUP i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

"Nakon zajedničkog rada MUP - sektora unutrašnje kontrole i Tužilaštva za organizovani kriminal, danas je podneta krivična prijava protiv Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke zbog trgovine uticajem i Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnika Službe za posebne istražne metode zbog zloupotrebe službenog položaja", saopšteno je iz TOK.

Milenković je dao odbranu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a Dijana Hrkalović u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je podnet predlog za određivanje pritvora protiv nje.

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović privedena je danas, a njen stan je pretresen. 

Razlog privođenja je sumnja da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića u Ulici kraljice Natalije.

E-Stock/Koča Sulejmanović

Mesto privođenja Dijane Hrkalović

 

Šta je poznato o ubistvu na šinama

Vlastimir Milošević je ubijen u Ulici 27. marta u januaru 2017. godine, a njegovo telo pronađeno je na tramvajskim šinama, sa prostrelnom ranom na glavi. 

Veljko Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić najpre su bili osumnjičeni za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali je toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa su teretili kao pomagači, a ne izvršioci.

E-Stock/Masanori Yoshida

 

 

Međutim, sva trojica su oslobođeni, a jedan mobilni telefon u vlasništvu Belivuka u postupku policija nije veštačila uprkos zahtevu tužilaštva i naredbi suda.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je u martu 2019. oslobodio Belivuka optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića.

Uznemirujući snimak ubistva Vlastimira Miloševića prikazan je u julu ove godine na televiziji Pink tokom gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je nakon objavljivanja snimka ubistva naveo da je Milošević ubijen jer je sprečio Miljkovića i Belivuka da zaposednu splavove.

"Smetao im je da unose drogu na splavove. Neke od njih je pretukao jer je bio fizički jači. Inače je bio kum Marka Miljkovića koji se čak i hvalio da je kralj jer je ubio dva svoja kuma. Zato je taj mladić Vlastimir Milošević ubijen, on se suprotstavio Belivuku i Miljkoviću", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da su Belivuk i Miljković uhapšeni na osnovu bioloških tragova i da ih je uhapsio inspektor Dejan Jović.

“Dejanu Joviću koji je radio svoj posao, tada počinje pakao samo zato što je on hapsio Veljka Belivuka. Morao je da bude pometlan iz policije jer ih je uhapsio. Tužilac je pravilno radio svoj posao i tražio veštačenje Belivukovog telefona - rekao je Vučić.

On je tada naveo da su Belivuka čuvali rukovodioci MUP-a koji su krili njegov telefon i da potom volšebno dolazi do kontaminacije dokaza.

Novinari Insajdera otkrili su da jedan mobilni telefon u vlasništvu Veljka Belivuka, policija uprkos zahtevu tužilaštva i naredbi suda, nije veštačila. Razlog je, kako su tada naveli u MUP-u, neispravnost samog telefona.

Ko je Dijana Hrkalović

Hrkalović je nakon kratkog rada u BIA obavljala poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Hrkalović je 10. jula 2017. godine imenovana za državnu sekretarku Ministarstva unutrašnih poslova Srbije. 

Šira javnost ju je "upoznala" nakon što se pojavila dan nakon izbora u Lučanima u decembru 2018. bez znanja ministra Stefanovića. Ministar je ipak preuzeo odgovornost i rekao da je u tu stanicu policije došla po njegovom nalogu. Zbog ovog događaja ponudio je i svoju ostavku predsedniku Vučiću koji ju je odbio. 

MUP

 

 

Ipak, Hrkalović je napustila svoju poziciju 30. maja 2019. godine. Tada se spekulisalo o razlozima njenog odlaska - ona je tvrdila da je dala ostavku iz zdravstvenih razloga, ali u odluci Vlade Srbije nije naveden nikakav, pa ni uobičajeni "lični razlog", za razrešenje.

Glasine o tome da je spona između MUP i kriminalnog miljea koje su je pratile godinama nisu utihnule ni nakon njenog odlaska iz policije.

Nakon što je krajem 2020. godine u javnost izbila afera „prisluškivanje“, odnosno otkriveno je da je policija prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice, mnogi su upravo Dijanu Hrkalović optužili da je bila nalogodavac tih poslova.

Ona je 21. januara ove godine bila među skoro pedeset ljudi koju su saslušani u predistrazi slučaja u vezi sa prisluškivanjem i tada je odbila poligrafsko ispitivanje.

Poligraf je odbila i početkom marta kada je četiri sata ispitivana u svojstvu građanina u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, povodom navodne povezanosti sa Darkom Elezom i Veljkom Belivukom.

 

Komentari (0)

Srbija