Aktuelno

Odloženo suđenje za Jovanjicu 2 za 8. april, bolestan jedan od optuženih

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

14:59

Odloženo suđenje za Jovanjicu 2 za 8. april, bolestan jedan od optuženih
Odloženo suđenje za Jovanjicu 2 za 8. april, bolestan jedan od optuženih - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je odloženo pripremno ročište u procesu protiv okrivljenih u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2", među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP-a. Do odlaganja je došlo zbog bolesti jednog od optuženih Radovana Bojovića, a sledeće ročište je zakazano za 8. april.

U procesu "Jovanjica 1", prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje. Na pripremnom ročištu će se utvđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu. Odluka o spajanju dva postupka Jovanjica 1 i 2 trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju "Jovanjica".

Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Šta im se stavlja na teret

Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode. Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.

MUP

 

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i elspolozivnih materija.

Radovan Bojovič i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisič za ista ova dela plus falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinkovič terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilovič za ista dela plus posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Uzgajanje više od tone marihuane

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku.

Dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija