Politika

Stefanović: Hoću da razobličim sve laži, spreman sam da idem na poligraf

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2021

-

10:10

Stefanović: Hoću da razobličim sve laži, spreman sam da idem na poligraf
Stefanović: Hoću da razobličim sve laži, spreman sam da idem na poligraf - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Želim zbog sebe i svoje porodice da kažem potpunu istinu i potvrdim svaku reč pred nadležnim organima i budem poligrafski testiran", rekao je na konferenciji za medije član predsedništva Srpske napredne stranke i ministar odbrane Nebojša Stefanović odgovarajući na navode da je bio predvodnik grupe zaverenika protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ono što je najteže izrečeno i smišljeno sa ciljem da pokušaju da pokvare moj odnos sa Vučićem jeste da sam predvodnik te grupe zaverenika protiv predsednika. Od svih laži ova je najmonstruoznija i neću se zaustaviti dok svaka pojedinačno ne bude razobličena. Spreman sam odmah da odem na poligrafsko testiranje kako bih pokazao da je sve što govorim istina i nadam se da će svi to uraditi koji iznose laži o meni", rekao je Stefanović.

On je naveo da ga je "policijski službnik Tomislav Radovanović juče predstavio bez dokaza kao organizatora čiji je cilj slabljenje predsednika Vučića".

"Za sve godine mog rada ne da nisam nikada rekao težu reč niti se suprotstavio onoj politici koju predstavlja, a kamoli da sam vodio grupu zaverenika protiv čoveka koga podržavam. Uvek sam radio u cilju interesa Srbije i u cilju politike koju Vučić i Srpska napredna stranka predstavljaju. Uveren sam da je to jedan od razloga kojima sam izložen takvim lažima", kaže Stefanović.

"Nikada nisam upoznao Belivuka"

Stefanović je imenovao i one koji pokreću hajku protiv njega vezano za slučaj Veljka Belivuka.

"Zašto sada? Zato što oni koji jesu imali kontakte sa Belivukom i sa njima, a o svemu tome imaju podatke i naše obaveštajne službe, svi oni se danas njega odriču i pokušavaju da sakriju svoju krivicu. Žele da krivicu prebace na sve druge, samo da oni ne bi bili odgovorni za svoju komunikaciju i poslovanja sa Belivukom i njegovom kriminalnom grupom", rekao je i nastavio:

"Radi se, pre svega, o Aleksandru Papiću, biznismenu iz Beograda, koga sam ja dobro poznavao ili sam bar tako mislio, a koji je sve vreme pokušao da mi bude blizak samo da bi ostvario neke svoje ciljeve. Zatim, tu je Toni Apostolović, vlasnik i direktor kompanije 'Kim sistems' koji je deo finansijske mašinerije i bivši policajac Ilija Milačić koji se i sam viđao sa Belivukom, ali i članovima njegovog klana"

Do ovih saznanja je, kako kaže, došao posredno, u poslednjih nekoliko meseci, posredno, i to ubedljivo govori da su takva poznanstva i komunikacije "bili intenzivni".

"Nažalost, Milačić tvrdi kako je mogao još u avgustu 2020. godine da uđe u 'kuću strave', a da sam ja, kako kaže, rekao da sačeka sa tim i da te informacije da narednom mnistru. Ja apsolutno tvrdim da me ni on, niti bilo koji policajac nije obavestio da ima bilo kakav dokaz koji bi bio dovoljan da se uhapsi Belivuk, ni o bilo kakvom prostoru gde su se zločini dešavali", kaže Stefanović.

Euronews

 

Dodaje i da Milačić navodi i dva svedoka, pa je Stefanović pozvao tužilaštvo da i ta dva svedoka ispita.

"Naravno, uvek sam insistirao da policajci sva svoja saznanja dele sa nadležnim tužiocem, što i sam Milačić tvrdi. O kakvom se prikrivanju onda radi? Uostalom, ja sam prestao da vršim dužnost ministra policije u oktobru 2020. godine. Ako sam ja bio problem, šta je smetalo Milačiću da prvog dana posle njegovog odlaska upadne u kuću u Ritopeku? Kako tako važan policajac koji kaže za sebe da je jedan od najodgovornijih biva uhapšen, umesto ovenčan slavom?", rekao je Stefanović i nastavio:

"Ilija Milačić je uhapšen i osuđen na sedam meseci zatvora, i nakon toga izbačen iz policije. Ne mogu da pređem naravno preko načina na koji je Vladimir Đukanović razgovarao sa ovim čovekom i zbog zaključaka da sam ometao i blokirao istragu protiv Belivukove grupe"

Dodao je i da ne zna zašto Đukanović "ima ideju da izriče ovako teške optužbe, bez ikakve provere, i to na osnovu izjave bivšeg osuđivanog policajca".

"Ja sam siguran da i Đukanović zna da on nije običan novinar i da na takav način navođenjem sagovornika na zaključke ne može da doprinese rasvetljavanju istine. Zašto to radi i zbog čega kao advokat iznosi neistine pitanje za njega a ne mene. U svakom trenutku sam spreman da stanem pred državne organe, budme poligrafski testirane, odgovorim na sve, i neću se zaustaviti dok sve laži ne budu razobilčene. Mi moramo svakako saznati istinu o svemu", zaključio je Stefanović.

Istakao je da Belivuka ili bilo kod drugog člana njegovog kriminalnog klana nikada nije upoznao, niti imao kontakte sa njima - bilo lično, bilo putem posrednika.

"Spreman sam da idem i za to na poligraf, kao i da sva svoja saznanja podelim sa nadležnim organima", dodao je.

"Prvi sam izašao pred novinare posle Jovanjice"

"Što se tiče Jovanjice, tu imamo dva razdvojena slučaja. Prva je tema to što se protiv okrivljenog Koluvije vodi postupak za narko trafiking, i sud će odlučiti o tome. Očekujem da će doneti odluku u skladu sa zakonom", rekao je Stefanović.

Naglasio je da je prva važna stvar to što je "on bio taj koji je izašao prvi i pred novinarima, nakon nekoliko dana provera, ni Aleksandar ni Andrej Vučić nikada nisu imali bilo kakve veze ni sa Jovanjicom ni sa Koluvijom".

"Isto to su rekli i polciijski službenici koji su vodili istragu. Javno su se obratili građanima i rekli da nema nikakvih dokaza ni da su se videli niti čuli sa Koluvijom, niti sa Jovanjicom. Zato ne mogu da poverujem u medijske spinove", rekao je Stefanović.

"Što se tiče drugog dela, još jednom ističem podršku nadležnim organima. Neko je pokušao da utiče na Koluviju i da na taj način naškodi predsedniku Srbije, očekujem da ta istraga bude sprovedena. Spreman sam da odem na poligraf i dokažem da nisam imao nikakve veze sa tim", rekao je.

Radovanović: Manipulisano telefonima

Podsetimo, juče je Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode u MUP-u, rekao da slučaj "Jovanjica" ne može da odvoji od od afere prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Radovanović je rekao da je 13. novembra došlo do hapšenja Koluvije, a naredba za veštačenje njegovog telefona izdata nekih sedam dana nakon hapšenja.

"Ambalaža u kojoj su dostavljeni telefoni je oštećena i manipulisano je telefonom. Ove činjenice su dokumentovane", naveo je on i dodao da je došlo do menjanja ambalaža.

Dodao je da je bio cilj pronaći broj predsednika Srbije i njegovog brata u imeniku, i da nisu bili memorisani pod drugim imenom.

Vulin: Koluvija i Vučić nisu povezani

"Ovo je nastavak priče o prisluškivanju. Oni su hteli da nađu bilo šta što će Vučića povezati sa bilo kakvim kriminalom. A kada nisu uspeli da nađu ništa, onda je došla 'Jovanjica' kako bi brata Aleksandra Vučića pokušali da povežu sa Koluvijom", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je naglasio da nema nikakve veze između Koluvije, Andreja i Aleksandra Vučića, i da je Koluviji nuđeno da izmisli kontakte sa Vučićima.

"U imeniku Koluvije nije bilo ni broja telefona Vučića, a kamoli razgovora. Od prisluškivanja do 'Jovanjice' nije moglo da prođe bez stranih službi. Jedini način da srušite Vučića nije da ga pobedite na izborima, jer je volja naroda takva da ga narod podržava. Oni žele da kompromituju porodicu Vučić kako bi predsednika naterali da on zbog porodice podnese ostavku", ocenio je Vulin.

Podsećanja radi, u novembru 2019. godine policija je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" zaplenila više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Tada je došlo i došlo je do hapšenja Predraga Koluvije i još osam osoba, dok se jednoj osobi sudi u bekstvu. Koluvija je bio optužen da je organizator kriminalne grupe, koja je na "Jovanjici" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje.

Komentari (0)

Srbija