Aktuelno

Belivuku, Miljkoviću i ostalim članovima kriminalnog klana produžen pritvor, tužilaštvo najavljuje proširenje istrage

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2021

-

16:00

Belivuku, Miljkoviću i ostalim članovima kriminalnog klana produžen pritvor, tužilaštvo najavljuje proširenje istrage
Belivuku, Miljkoviću i ostalim članovima kriminalnog klana produžen pritvor, tužilaštvo najavljuje proširenje istrage - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Кrivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu produžilo je danas pritvor do 30 dana Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i ostalim okrivljenim čalnovima Belivukove kriminalne grupe koji se nalaze u pritvoru, saopštio je Viši sud u Beogradu.  Njima se na teret za sada, između ostalog, stavlja pet teških ubistava, a Tužilaštvo za organizovani kriminal najavljuje da će proširiti istragu za još neka ubistva

"Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 24.09.2021.godine, odlučujući po službenoj dužnosti o daljim razlozima za zadržavanje okrivljenih u pritvoru, donelo rešenje kojim je prema okrivljenima V.B, M.M, M.B, M.B, S.L, N.J, V.D, D.T, N.S, N.Đ, N.L, M.A, V.G, A.V, M.T, F.I, Ž.К, S.S, B.К, N.S, V.G, A.Š, A.Š, M.S, M.L.S, A.D, A.S produžio pritvor do 30 dana", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pritvor se delu okrivljenih, među kojima su Belivuk i Miljković, produžava zbog opasnosti od bekstva, postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i jer je za krivična dela koja im se stavljaju na teret propisana kazna zatvora preko deset godina. Drugom delu okrivljenih, pritvor se produžava  zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo,.

Protiv navedenog rešenja okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju, u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravaka istog, dodaje se i saopštenju.

"Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su izvršili više krivičnih dela teško ubistvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično delo otmica, silovanje", dodaje Višu sud u Beogradu. 

Kriminalnoj grupi Belivuka i Miljkovića na teret se stavlja zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaja droge i oružja, kao i jedna otmica i jedno silovanje mladića.

Ko je sve okrivljen

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica je podignuta i protiv Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet.

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije Skaj.

Prema ovoj optužnici izvršili su pet ubistava i to: Lazara Vukičevića, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Zdravka Radojevića.

TOK najavljuje proširenje istrage

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) uskoro će proširiti istragu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za još neka ubistva, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

To međutim neće biti, kako to pojeidni mediji nagađaju, ubistva jednog od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz Ljubomira Markovića Kiće, kao i navodnog pripadnika bande Pink Panter Aleksandra Šarca. Za koja ubistva, i protiv kojih izvršilaca će se istraga proširiti, tužilaštvo zasad ne otkriva.

Ova grupa se već tereti za pet ubistava, koja se na teret stavljaju 11-orici optuženih, među kojima su Belivuk i Miljković.

Takođe, Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa grčkom policijom proverava povezanost ove grupe sa ubistvima sa likvidacijama dvojice navodnih pripadnika "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Protiv ukupno 30 optuženih, optužnica je podignuta 30. jula i sada se nalazi u sudu koji treba da odluči da li će je potvrditi.

Nakon okončanja proširene istrage, mogla bi da usledi nova optužnica, ili proširenje optužnice.

Komentari (0)

Srbija