Aktuelno

Putniković: Bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

19:26

Putniković: Bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta u Srbiji
Jelica Putniković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković ocenila je da Srbija ima dovoljne količine gasa i struje, kao i da je povećanje potrošnje gasa u privredi iniciralo da se obezbede dodatna skladišta koja će garantovati ostvarenje ugovorene prizvodnje.

"Mi prema Mađarskoj imamo stari gasovod kod Horgoša kojim je nekada stizao gas iz Rusije, i tu je, takođe, moguće dopremanje nekog drugog gasa. Srbija ima mogućnosti da se obezbedi ukoliko dođe do problema sa snabevanjem ruskim gasom preko Turskog toka", rekla je Putniković za Tanjug.

Ona je ocenila da je Azerbejdžanu u interesu da proda veće količine gasa, ali da je pitanje koliko na tom gasnom polju ima dodatnih i slobodnih količina.

"Bilo bi dobro da se izgrade nova gasna skladišta u Srbiji, pošto ćemo pored energetske sigurnosti biti u situaciji da trgujemo. Imamo jednu gasnu konekciju koja je produžetak turskog toka preko Bugarske, kao i gasna konekciju Niš-Dimitrovgrad-Subotica koja bi trebalo da profunkciniše do kraja godine kao što je najavljeno", istakla je ona.

Putniković je podsetila i na izgradnju LNG terminala "Aleksandropolis" kod Soluna preko koje će stizati određene količine gasa, koji će Srbiji obezbediti diversifikaciju izvora.

Odgovorajući na pitanje o održivosti aktuelne cene energenata, Putniković je ocenila da ona ne podmiruje nabavnu cenu uvoznog gasa, te da je država na taj način izašla u susret građanima i privredi.

''Mi smo se kao potrošači razmazili, pošto imamo najjeftinije energente, a pritom smo i manje energetski efikasni. Da se ranije počelo pričati o energetskoj efikasnosti mnogi od nas bi u svojim domovima napravili potrebne investicije kako ne bismo grejali ulicu. Prošle zime su sve zemlje u Evropi nastavile da kontrolišu cene energenata, a šta će biti sa cenom naredne zime zavisi puno od rata u Ukrajini i potrošnje energenata u Kini", rekla je ona.

Putniković je istakla da se nada da neće doći do novih poskupljenja energenata.

"Ako pričamo o energetskoj stabilnosti, moramo voditi računa o tome da imamo uspešne državne firme EPS i Srbijagas", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija