Biznis vesti

Đedović: Intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineće energetskoj bezbednosti Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

13:58

Đedović: Intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineće energetskoj bezbednosti Srbije
Parviz Šahbazov i Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović razgovarala je danas sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je naglasila da je Srbija otvorena za sve mogućnosti diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i dodala da će intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti naše zemlje.

"Kada bude završen gasni interkonektor Srbija-Bugarska, dobićemo mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska-Grčka povežemo na Južni gasni koridor. Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja, a veza sa Južnim gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom sa gasnog polja Šah Deniz u Azerbejdžanu“, rekla je ministarka.

Dodala je da će to Srbiju načiniti još značajnojom tranzitnom rutom i dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje, regiona i ostatka Evrope.

Ðedović je navela da će uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima doprineti stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima.

Sagovornici su razgovarali o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Takođe, razgovarali su o narednim koracima saradnje definisane Sporazumom vlada Srbije i Azerbejdžana o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan 1. juna ove godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu kao deo državne delegacije Azerbejdžana koju predvodi predsednik te zemlje Ilham Alijev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis