Politika

Predsednik Azerbejdžana u poseti Srbiji: Potpisano sedam bilateralnih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

10:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Alijev je u Beograd sleteo oko 10 sati, a na beogradskom aerodromu je dočekan uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Predsednika Azerbejdžana je na aerodromu, pored Vučića, dočekao i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Srbija i Azerbejdžan su u prisustvu predsednika dve zemlje Aleksandra Vučica i Ilghama Alijeva, potpisali danas ukupno sedam bilateralnih sporazuma.

Vučić i Alijev potpisali su zajedničke izjave, kao i memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo. Među potpisnicima današnjih sporazuma, među kojima je i Sporazum između dve vlade o readmisiji su i ministri Bratislav Gašić, Goran Vesić i Nikola Selaković.

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje i uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978.godine sa izmenama i dopunama.

Posle sastanka dve delegacije u Palati Srbija potpisan je i Administrativni ugovor za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhama Alijeva, preneo da očekuje da će u narendih 20 dana otputovati u radnu posetu Bakuu, kako bi se nastavili razgovori oko nekoliko strahovito važnih tema za nas, i da će povesti sa sobom više ministara kako bi se produbilo ovo starteško partnerstvo veoma konkretnim sporazumima.

On je naglasio da dve zemlje imaju mnogo zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet i jedni drugima pomažu u međunarodnoj areni, međunarodnim institucijama, poštujući Povelju UN i međunarodno pravne norme zasnovane na tom dokumentu.

"Plašim se da je danas, i o tome sam mogo naučio od Alijeva, malo od međunarodnog prava ostalo, i samo se nekolliko desetine zemlja drži tog međuanrodno javnog pravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnmost i opcija za budućnost“, naglasio je on.

Istakao je da potpisivanjem sporazuma Srbija i Azerbejdžan podižu svoju saradnju i odnose na novi nivo.

Preneo je da su razgovarali o svim važnim pitanjima, među kojima je bila energetika i istakao da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, danas je izvoz 22 milijardi kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

"Zato radimo i na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske da bi mogli da kupimo značajne količine od prijatelja u Bakuu. Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost“, rekao je on dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Vučić je ukazao da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, pa je potrebna veća energetska sigurnost.

Naglasio je da je Srbija pouzdan partner.

"Našalili smo se malopre i Alijev mi je rekao da nije mogao da veruje kada je video, a azerbejdžanska kompanija nam je gradila deonicu autoputa od Ljiga do Preljine, i mi smo platili godinu dana pre roka za radove koje su izveli bez dana kašnjenja. Oni su se iznenadili kada smo godinu dana ranije isplatili kompletan dug, sve što smo se zadužili 2011.“, rekao je on.

Srbija, kaže, ima takav običaj da kada može vraća svoje dugove i pre vremena.

I po tome, dodaje, je azerbejdžanskoj strani jasno da je Srbija pouzdan partner, kao što mi znamo da su Alijev i Azerbejdžan pouzdani partneri ne samo nama već svima.

„Mi moramo zbog svih transparentnih protokolarnih stvari da potpisujemo sporazume, ali bi nam bila i dovoljan reč Alijeva“, dodao je on.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučić je rekao da je razgovarano i o drugim važnim pitanjima, kao što je nestašica đubriva i čuo je da oni podižu svoje petrohemijske kombinate.

Bilo je, dodao je, razgovara i o vojno tehničkoj sradnji, i unapređenju saradnje u međunarodnoj areni.

"Sada je Ilham najpopularniji čovek u Evropi. Pomalo sam ljubomoran, neverovatne promene su se dogodile. Ranije nisu imali vremena za njega, a sada je sve vreme rezervisano za njega kako je potreban gas. Znam da je pametan i sve vidi i razume. Mene zovu samo oko Kosova kada treba neko da me lupi po glavi, a njega zovu što ga vole i mole“, kazao je Vučić u šali dodajući da se raduje kada uspešan jedan takav prijatelj Srbije.

Istakao je da se Alijev nije promenio, da je on uvek čuvao svoju zemlju, brinuo o interesima svoje zemlje, a da samo neki drugi treba da razmisle da li su oni menjali svoj pristup i principe.

"Srbija je mala, nemamo gas, imamo litijum, ali smo jedina zemlja koja se odrekla te proizvodnje u svetu. Čuvaćemo svoju zemlju, barem u pola uspešno kao što je Alijev svoju“, rekao je on.

Istakao je da se raduje ostatku današnjem danu, ali i predstojećim susretima u Azerbejdžanu i skorom susretu u Beogradu.

"Samo ga molim da ostane malo duže u našoj zemlji. Mi se osećamo povređeno samo kada ne ostajete najmanje jednu noć u zemlji, jer mislimo da možemo gostoljublje da pokažemo i mislim da ne možete nigde u svetu da se osećate kao kod kuće kao u Srbiji“; rekao je on.

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda.

Komentari (0)

Srbija