Politika

Potpisan sporazum Srbije i Azerbejdžana o saradnji u energetici

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

17:14

Potpisan sporazum Srbije i Azerbejdžana o saradnji u energetici
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dve države.

Ona je posle potpisivanja sporazuma između vlada dve zemlje o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa Parvizom Šahbazovim, ministrom energetike Azerbejdžana, rekla da će dobri politički odnosi dve zemlje pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici.

"Drago mi je da se saradnja zasniva na prijateljstvu dvojice predsednika i na prijateljskom odnosu naših naroda. Razgovor sa predsednikom Alijevim je posebno važan kao i potpisivanje sporazuma i sigurna sam da je to samo prvi korak za sve buduće sporazume i ugovore. Dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali postoji prostor da saradnju podignemo na viši nivo, naročito u oblasti energetike i sporazumom ćemo dodatno ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje cele Evrope i diverzifikaciju ruta i snabdevača", izjavila je Mihajlović.

Interkonekcija s Bugarskom dovešće i gas iz Azerbejdžana

Ona je navela da je Srbija započela izgradnju gasne interkonekcije s Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da gas dobijamo i iz Azerbejdžana.

"Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu Srbija obezbedi za svoje potrebe dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost naše zemlje kao i regiona. Takođe, sporazum koji smo potpisali otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u proizvodnji električne energije, unapređenja energetske efikasnosti i povećava mogućnosti za razmenu iskustava i tehnologija i novih investicija u OIE", kazala je Mihajlović.

Dodala je da je Azerbejdžan bogat naftom i gasom, ali da takođe razvija obnovljive izvore, te da ne postoji nijedna zemlja u svetu koja ne želi da ima nove kapacitete koji za proizvodnju energije koriste OIE.

Rekla je da je dogovoreno i formiranje manjih radnih grupa, kako bi se na ekspertskom nivou došlo do zajedničkih odluka i rešenja.

Ministarka je navela da prijem naše delegacije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i da su osnova za brži razvoj saradnje dve države koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.

MRE/Zoran Petrović

 

Zahvalila je na jučešću na "Energetskom forumu" i ocenila da su razgovori predstavnika dve zemlje uvek kvalitetni.

Ministar Šahbazov je kazao da je ovo bila odlična prilika da dve delegacije razmotre buduće zajedničke akcije kada je u pitanju i Južni gasni koridor, kao i druge energetske i ekonomske teme o kojima je bilo reči u razgovoru s predsednikom Alijevim.

"Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, ali takođe sam saglasan sa Vama da bi trebalo da razgovaramo o svim energetskim sektorima, ne samo kada je reč o gasu, već i kada je reč o OIE, elektroenergetici“, rekao je Šahbazov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija