Biznis vesti

Mihajlović: Gradićemo gasovod Mokrin-rumunska granica

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

12:39

Mihajlović: Gradićemo gasovod Mokrin-rumunska granica
Zorana Mihajlović - Copyright Ministarstvo rudarstva i energetike

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Bukureštu da će Srbija ove godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za gradnju transportnog gasovoda Mokrin-rumunska granica od 12,8 km i da će se izgradnjom ove interkonekcije dobiti mogućnost povezivanja sa gasnim sistemom Transgaz u Rumuniji i gasovodom Brua.

Mihajlovićeva je razgovarala u Bukureštu sa rumunskim ministrom energetike Danjielom Virdžilom Popeskuom o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti obnovljivih izvora energije i izgradnji gasne interkonekcije.

Ona je rekla da su za Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta.

"Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, što je odlična osnova da razgovaramo o budućim zajedničkim projektima. Srbija je ove godine počela izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i gas iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, da napravimo gasnu mapu povezanosti, jer je to jedini način da budemo bezbedni u ovom sektoru", navela je ona.

Kako je rekla, povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom jeste projekat od zajedničkog interesa i veruje da će biti ubrzana realizacija, saopštilo je ministarstvo.

"Naš cilj je da smanjujemo proizvodnju energije iz prljavih goriva i povećamo procenat kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE. U našem novom investicionom planu vrednom više od 35 milijardi evra, pored izgradnje hibridne RHE Ðerdap 3, želimo i nove solarne i vetroelektrane. Postoji obostrano interesovanje da radimo na realizaciji projekta hibridne RHE Ðerdap 3. To nije samo novi izvor energije važan za balansiranje novih kapaciteta, već i projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost", rekla je Mihajlovićeva.

Plan je i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji.

Ðerdap 3 bi praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi, navela je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis