Biznis vesti

Projekat modernizacije daljinskog sistema grejanja - nemačka banka finansira rekonstrukciju toplane na Ceraku

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

13/05/2022

-

15:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta potpisali su danas, u prisustvu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, trilateralni ugovor o finansiranju rekonstrukcije i modernizacije beogradske toplane "Cerak" sredstvima nemačke KfW banke u iznosu od 14 miliona evra. Radi se o relizaciji projekta "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji - faza 5".

"Danas pokazujemo da u Beogradu vodimo računa o kvalitetnom grejanju, a ova toplana je primer da je moguće da se koristi i solarna energija u svrhu proizvodnje toplotne energije, jer će imati instalirane solarne panele snage oko 20 megavata, zato što ona radi i leti", izjavila je ministarka Mihajlović.

Istakla je da je projekat koji se realizuje s Nemačkom "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji - faza 5" važan, jer se tiče rekonstrukcije toplana u Beogradu i još šest gradova u Srbiji poput Leskovca, Sente, Negotina i drugih.

"Te toplane decenijama nisu rehabilitovane. Nekim toplanama ćemo pomoći da potpuno promene gorivo, tako da će u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru preći na biomasu", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da je Srbija opredeljena ka zelenoj energiji i u oblasti proizvodnje toplotne energije i da ovim projektom šalje poruku da nema odustajanja od zelene tranzicije, već će se ove godine videti da na tom putu možemo biti mnogo brži i efiksniji.

Radojičić: Bolji kvalitet života za građane

Gradonačelnik Radojičić je ocenio da je svaka od faza ugovora, a naročito ova peta, značajna za Beograd, jer se pre svega radi o poboljšanju kvaliteta grejanja u regiji Ceraka, čime će se direktno popraviti kvalitet života građana tog dela Beograda.

"Izuzetno je važno da se time smanjuje zagađenje, jer će biti manja emisija ugljendioksida, ali će doći i do značjane uštede energije. Raduje me što radimo sa nemačkim partnerima, jer kad god radimo s njima imamo dugotrajan projekat, ali i učimo kako se radi po visokim kriterijumima dobre praks u realizaciji projekata", rekao je Radojičić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Basta je napomenuo da će rekonstrukcija i modernizacija toplane "Cerak" omogućiti priključenje većeg broja korisnika na sistem daljinskog grejanja i sigurnije snabevanje.

Šib: Nemačka vodeći donator u energetskom sektoru

Ambasador Šib je podsetio da je Nemačka vodeći donator u energetskom sektoru i da ulaže više do 200 miliona evra godišnje u klimatski relevantne projete.

"Pritom je naš glavni cilj da podržimo naše srpske partnere u sprovođenju zelene tranzicije. U oktobru 2021,. godine potpisali smo klimatsko partnerstvo sa Srbijom, koja je na taj način postala jedna do svega četiri zemlje u svetu s kojom imamo takvo partnerstvo", rekao je Šib.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib

On je dodao da uspeh tog partnerstva u velikoj meri zavisi od angažovanosti i političke vollje partnera i istakao dugogodišnju dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

"Projekat o kome se danas radi je perfektan primer kako se može postići napredak u ostvarivanju zelene tranzicije, a da se uz to obezbeđuje energetska stabilnost", ocenio je Šib.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis