Aktuelno

Advokati članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" protiv skupštinskog Anketnog odbora

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

18/07/2023

-

17:26

Advokati članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" protiv skupštinskog Anketnog odbora
Advokati članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" protiv skupštinskog Anketnog odbora - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Punomoćnici porodica, čiji su članovi ubijeni u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", danas su izjavili da je nepotrebno i suvišno formiranje Anketnog odbora Skupštine Srbije, koji treba da se bavi utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Ribnikaru i Mladenovcu.

Svi advokati koji zastupaju porodice ubijenih i ranjenih izjavili su to danas na kraju saslušanja K.K. koji je počinio masovno ubistvo u školi, a to je ušlo i u zapisnik, saznaje Tanjug.

Punomoćnici oštećenih saglasni su da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu za masakr u "Ribnikaru" profesionalno i ekspeditivno i da nema potrebe "laičku" javnost mešati u krivični postupak koji je u toku.

Među punomoćnicima oštećenih su i advokati Goran Petronijević, Zora Dobričanin Nikodinović, Boža Prelević i drugi.

Božo Prelević, jedan od advokata porodica dece ubijene u školi “Vladislav Ribnikar“, kaže za RTS da su punomoćnici oštećenih jednoglasni da bi Anketni odbor Skupštine Srbije, koji je formiran, značajno ugrozio tužilačku istragu.

"Plašimo se da neće biti suviše obzira prema činjenici da se radi o maloletnim osobama, kao i da će se pojaviti veliki deo dokumentacije koji će obesmisliti sudski postupak", poručuje Prelević.

Ističe i da se pravda ne utvrđuje na Anketnom odboru, nego na sudu.

"Punomoćnici oštećenih u ovom predmetu, i onih čija deca nisu preživela i čija su deca povređena i traumatizovana, jednoglasni su u strahu da bi Anketni odbor u stvari značajno ugrozio tužilačku istragu i mi se plašimo banalizacija u parlamentu gde sve služi za međusobne optužbe i nadgornjavanje“, poručuje Božo Prelević.

Ističe da se plaše i da bi činjenice od značaja mogle da izađu u javnost i pre suđenja.

“Plašimo se da neće biti suviše obzira prema činjenici da se radi o maloletnim osobama, kao i da će se pojaviti veliki deo dokumentacije koji će obesmisliti sudski postupak“, navodi Prelević.

Naglašava da u ovom trenutku ne mogu da kažu da Tužilaštvo ne ulaže sve napore da sakupi svu dokumentaciju i prikupi sve dokaze.

“Ako je to već tako, ne vidimo potrebu da paralelno sa tužilačkom istragom traje istraga u parlamentu“, dodaje Prelević i ističe da je to “kontraproduktivno i loše za ovaj dokazni postupak“.

“Ukoliko bi se našla prava mera stvari koja ne bi zadirala u postupak i ono u šta po zakonu ne sme da zadire, naravno da su oni kao zakonodavna vlast vlasni da osnivaju Anketni odbor. Takođe su vlasni i da utvrđuju i traže dokumentaciju“, kaže Prelević.

Ipak, napominje, misli da bi bilo pametno sačekati da se okonča tužilačka istraga i u slučajevima "Ribnikar" i "Mladenovac".

Poručuje da bi intencija trebalo da bude da se ovako nešto ne ponovi, a ne da se "od ovoga pravi cirkus".

Ističe da je spreman da Anketnom odboru sve detaljno objasni, pre svega da ovo nije stranačka stvar.

“O nekim uzrocima, ja nemam ništa protiv da Anketni odbor zauzima svoj stav, ali bojim se da će partijska većina šta god da bude preglasati, a da ćemo imati cirkus u medijima“, rekao je Prelević.

Naglašava i da se “pravda ne utvrđuje na Anketnom odboru, nego na sudu“.

“A uzroci bi mogli biti predmet Anketnog odbora i uopšte ne dovodim u sumnju želju da otvore diskusiju o tome, ali da tu treba da budu vrhunski stručaci i multidisciplinarni pristup, ali i da se uzmu u obzir neka istraživanja“, rekao je Prelević.

 

 

kupština Srbije je 11. jula donela odluku o formiranju Anketnog odbora, koji je danas održao prvu sednicu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija