Društvo

OŠ "Vladislav Ribnikar" dobila novog direktora: Za v.d. imenovana učiteljica iz druge škole, počela i rekonstrukcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

15:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Anđela Petrović imenovana je za v.d. direktora Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", potvrđeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva prosvete. 

Petrović je, inače, učiteljica koja dolazi iz osnovne škole "Danilo Kiš". Ona stupa na funkciju od sutra, i obavljaće je do izbora novog direktora škole. Petrović će zameniti Snežanu Knežević, koja je bila direktor škole u pet mandata. 

Početkom meseca smenjen je školski odbor Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", a postavljen je privremeni organ upravljanja od pet članova, koji je do sada održao jednu sednicu.

Inače danas je počela i rekonstrukcija dela objekta Ribnikara i radovi će trajati sve do početka školske godine. U pitanju su radovi na adaptaciji i saniciji enterijera dela objekta škole sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića, koje je moguće izvesti do 1. septembra. Deo škole gde je počinjeno masovno ubistvo sada se neće raditi, u toku su razgovori kako će izgledati memorijal posvećen žrtvama.

U delu koji se rekonstruiše obaviće se krečenje, obnova dela toaleta, zamena osvetljenja, stolarije. Vrednost radova je 18 miliona dinara, a obnova je poverena firmi "Jadran".

Predstavnici Saveta roditelja škole juče su sa izvođačem radova obišli gradilište i ukazali im na stvari koje nisu predviđene predračunom radova, a koje su neophodne da bi rekonstrukcija bila obavljena valjano. O dodatnim radovima pisali su i Ministarstvu za javna ulaganja i čekaju odgovor. 

"Tu mislimo na sređivanje krovova koji cure, jer uzalud je krečiti učionice ako krov curi. Takođe, bitno je uraditi limarske radove, loši su oluci, okapbnice, neophodna je obnova još nekih toaleta", rekao je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević za Euronews Srbija.

On je naveo da škola ima kapaciteta da primi sve đake u renoviranom delu od 1. septembra. Inače, u tom delu škole nastavu su do sada pohađali samo učenici nižih razreda.

Napravljen plan za 1. septembar

Đorđević kaže da je uprava škole napravila plan, kako će izgledati nastava od septembra. Svako odeljenje će imati svoju učionicu, a nastavnici će dolaziti na nastavu.

"Ima dovoljno prostora da sva deca budu u ovoj zgradi. naravno, neke prostorije će morati da budu preuređene. Ima mesta i za boravak", naveo je Đorđević.

Deo škole gde se dogodilo masovno ubistvo, kada je učenik te škole ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba, ostaje zatvoren. Kako će izgledati rekonstrukcija tog dela tek će se razgovarati.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Ništa se u tom delu zgrade sada neće raditi. Izrada memorijalnog dela i dela koji će ostati škola biće rađeni isključivo u dogovoru između nadležnih organa i roditelja koji su izgubili svoju decu. Ništa u tom delu zgrade neće biti dirano bez njihove saglasnosti", rekao je Đorđević.

On je naveo da se ne zna kada će krenuti radovi na tom drugom delu objekta, jer je neophodna promena projekta. 

Navodi da će Savet roditelja pratiti radove, da imaju uverenja da će svi radovi biti završeni do 1. septembra. Navodi da među roditeljima imaju građevinskih inženjera, arhitekata, te da će pratiti radove.

Javna nabavka

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja rekao je za Euronews Srbija da je obnova kompletne škole planirana ranije, jer je bila u lošem stanju. Projekat je pripreman dugo, a u februaru je predat za dobijanje građevinske dozvole.

"U međuvremenu promenile su se okolnosti. Doneta je odluka da se radi memorijal i biće izgrađen memorijal. Razgovori su u toku o konceptu kako će izgledati. Ključnu reč imaju porodice žrtava. Kada razgovori budu privedeni kraju, sprovešćemo kako bude dogovoreno. Biće izvedena kompletna rekonstrukcija", naveo je Blagojević.

Euronews

Prethodni plan bio je da rekonstrukcija kompletne škole traje godinu dana. Da đaci Ribnikara jednu školsku godinu budu u objektu neke druge škole, a zatim da se vrate u obnovljene prostorije od 1. septembra 2024. godine.  

Nemili događaj u Ribnikaru od 3. maja, promenio je sve. Radiće se memorijal, a to zahteva i promenu projekta. 

Ministar je naveo da radovi na obnovi dela škole moraju biti završeni do 1. septembra, da će sve to nadgledati resorno ministarstvo, ali i Savet roditelja. 

Memorijalni centar je, kako je naveo, predmet razgovora i biće urađeno ono što bude ishod tih razgovora, i dodao da ono što je izvesno jeste da će memorijal biti napravljen, a o tome kako će izgledati i samom konceptu ključnu reč će dati porodice žrtava.

U školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja je učenik (13) ubio devetoro školskih drugova i radnika obezbeđenja, a ranio šest osoba. Dečak koji je pucao nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi.

 

Komentari (0)

Srbija