Društvo

Smenjen školski odbor u Ribnikaru; Pašić o najavljenoj smeni direktorke: "Čekamo da se završi mala matura"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

09:22

Smenjen školski odbor u Ribnikaru; Pašić o najavljenoj smeni direktorke: "Čekamo da se završi mala matura"
Smenjen školski odbor u Ribnikaru; Pašić o najavljenoj smeni direktorke: "Čekamo da se završi mala matura" - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" smenjen je školski odbor, a postavljen je privremeni organ upravljanja koji čini pet članova, rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Školski odbor je smenjen nakon tragedije koja se dogodilo 3. maja, kada je učenik te škole K. K. ubio devetoro učenika i čuvara škole, a ranio šestoro.

Vanredni inspekcijski nadzor započet je 22. maja, a već 29. maja Ministarstvo prosvete je saopštilo da je nadzor završen i da je predloženo da se direktorka škole Snežana Knežević razreši dužnosti, kao i školski odbor koji upravlja školom.

Imenovan je privremeni organ upravljanja, ali još uvek nije postavljen vršilac dužnosti direktora škole. 

"Petog ili šestog juna formiran je privremeni organ upravljanja od pet članova. Već je imao jednu sednicu, na kojoj je postupano po merama republičke prosvetne inspekcije. Već su krenuli u realizaciju određenih stvari. Protiv sekretara škole i stručnih saradnika pokrenut je disciplinski postupak i on je okončan. Što se tiče razrešenja direktorke razgovarali smo i sa njom i sa roditeljima učenika i zajedno došli do stava da je važno da se završi cela procedura završnog ispita", rekao je Pašić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da u skladu sa zakonom ministar prosvete može da donese rešenje o razrešenju direktora dužnosti godinu dana od kada se za steknu uslovi za razrešenje.

Ove godine osmaci iz OŠ "Vladislav Ribnikar" upisaće se u srednje škole po afirmativnim merama. Ove godine osnovnu školu završava 140 osmaka. 

Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se osmacima iz Rubnikara poveća broj bodova koji ostvare na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita.

"Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava za 30 posto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova", kažu u Ministarstvu prosvete.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija