Aktuelno

Nevreme stiglo u Srbiju: Na udaru bili Novi Sad i Vrbas, superćelijska oluja grabi ka severu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

14:34

Nevreme stiglo u Srbiju: Na udaru bili Novi Sad i Vrbas, superćelijska oluja grabi ka severu
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Jako nevreme koji je pogodilo region stiglo je i u Srbiju. Reč je o novoj snažnoj superćelijskoj oluji koja je došla iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kako kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković, na udaru ove oluje su Bačka Palanka, Vrbas i Odžaci i dalje ka severu. Oluja je pogodila i Novi Sad, koji je u naletima sličnih oluja prošle nedelje pretrpeo značajne štete.

"Grmlјavinsko nevreme sa područja Slavonije i Bosne i Hercegovine koje se premešta u zapadno-jugozapadnoj struji zahvatiće u narednih sat vremena Srem i Bačku, a zatim i područje srednjeg i severnog Banata premeštajući se preko Novog Sada i Kikinde dalјe na severoistok. Očekuju se intenzivni plјuskovi sa jakom gmrlјavinom, grad i jak i olujni vetar", upozorili su ranije iz RHMZ Srbije.

Ranije danas državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je novo upozorenje na opasne vremenske prilike u zemlji. 

"Veliki olujni sistem kreće se prema Hrvatskoj i najpre će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner i centralne i istočne krajeve", saopšteno je na Tviteru DHMZ. 

Oluja i u Hrvatskoj i Sloveniji

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je jutros novo upozorenje na opasne vremenske prilike u zemlji.

- Veliki olujni sistem kreće se prema Hrvatskoj i najpre će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner i centralne i istočne krajeve - saopšteno je na Tviteru DHMZ.

Saopštenje je izdato jutros u 8 časova i sadrži uputstvo o ponašanju građana tokom olujnog nevremena.

"U utorak nas očekuje još jedan veoma buran dan. Treba pratiti prognozu i upozorenja i biti stalno na oprezu, s obzirom na to da će se u različitim delovima Hrvatske oluje javljati gotovo celi dan, a ponegde će biti i izraženije", izjavila je u ponedeljak uveče direktorka Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Dunja Macoko Drvar.

Superćelijska oluja koja je prethodne noći zahvatila Hrvatsku protutanjala je i Kvarnerom, gde je padao grad, najveći u istoriji, pišu lokalni mediji.

Slična situacija je i u Sloveniji. Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (ARSO) ponovo je izdala narandžasto upozorenje za celu zemlju. U severnom delu te zemlje pljuskovi će se nastaviti tokom dana, a u južnom postoji verovatnoća da će u drugom delu dana pasti jak grad.

 

 

Meteorolozi i danas upozoravaju na mogućnost sličnih vremenskih pojava kao prošle nedelje. Nevreme će se nastaviti, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, delove Štajerske i Prekmurja.

Žrtave nevremena u Italiji

Oluja je u Sloveniju došla iz Italije. Naime, Milano i okolinu jutros oko četiri sata zahvatilo je snažno nevreme sa jakom kišom, gradom i udarima vetra od više od 100 kilometara na sat, što je drugo nevreme u roku od nešto više od 12 sati.

Jedna žena je poginula u Monci, a najmanje tri osobe su povređene u Milanu kada su u ponedeljak jake kiše i olujni vetrovi pogodili severnu Lombardiju.

 

 

Šesnaestogodišnja devojka poginula je u izviđačkom kampu u Čegedolu, u italijanskoj pokrajini Breša, kada je tokom nevremena palo drvo na šator u kojem je spavala.

Mađarska i Poljska na oprezu

Zbog opasnosti od intenzivnijih grmljavina, Nacionalna meteorološka služba Mađarske izdala je u ponedeljak uveče drugostepenu (narandžastu) uzbunu za područje županije Zala i Šomođ. Prema signalu opasnosti dostavljenom MTI-u, u pojedinim okruzima dva okruga očekuju se intenzivnija grmljavina, a pored grmljavine danas opasnost predstavljaju i vetar i grad.

Vremenska prognoza u utorak za Poljsku predviđa dinamične i potencijalno opasne uslove. Institut za meteorologiju i vodoprivredu izdao je upozorenja prvog i drugog stepena zbog grmljavine praćene gradom u nekoliko južnih pokrajina Poljske. Ova upozorenja su na snazi do utorka uveče u pokrajinama Lublin (južni okrug), Podkarpatsko, Šlesko (južni deo), Malopoljska i Sventokšiskije (južni okrug).

Komentari (0)

Srbija