Društvo

Pao dalekovod, gorele kuće, vetar čupao drveće iz korena: Teške scene posle oluje u Zaječaru, novo upozorenje RHMZ

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

23/07/2023

-

08:33

Pao dalekovod, gorele kuće, vetar čupao drveće iz korena: Teške scene posle oluje u Zaječaru, novo upozorenje RHMZ
Pao dalekovod, gorele kuće, vetar čupao drveće iz korena: Teške scene posle oluje u Zaječaru, novo upozorenje RHMZ - Copyright Prinskrin/Instagram/192_rs, Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Olujno nevreme pogodilo je i sinoć i tokom noći više delova Srbije i načinilo znatnu štetu. Širom Srbije komunalne ekipe otklanjanju posledice nevremena koje je sinoć zahvatilo mnoge krajeve zemlje i nanelo je veliku štetu na objektima, automobilima i usevima. Zaječar i okolina našli su se dva puta na udaru nevremena. Nestabilnom vremenu, međutim, nije kraj.

Iako se u većem delu Srbije danas očekuje stabilizacija vremena, posle podne na zapadu i jugu zemlje biće jakog izolovanog grmljavinskog razvoja, upozorio je RHMZ.

Ti jaki izolovani grmljavinski razvoji mogu usloviti krupan grad, pet centimetara u prečniku, i kratkotrajno olujni vetar i lokalno veću količinu padavina, oko 20 milimetara, za kratko vreme, naveo je RHMZ.

Velika šteta u Zaječaru

Jak pljusak, olujni vetar i sitniji grad uz grmljavinu i munje zahvatili su Zaječar i okolinu tokom noći, a još se ne zna kolika je šteta pričinjena. 

Iz sela Veliki Izvor stanovnici su naveli da mnoge kuće prokišnjavaju, jer su ostale bez crepova, pao je jedan dalekovod, oštećene su štale i pomoćni objekti, a selo je ostalo bez struje. I u gradu je bilo oštećenja na krovovima i elektro-mreži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U zaječarskom naselju Kotlujevac izbio je požar koji je zahvatio tri kuće. Pretpostavlja se da je uzrok požara jako nevreme koje je u večernjim satima pogodilo ovaj kraj, ali niko nije povređen, preneo je RTS. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Vatrogasci su sprečili da se vatra proširi na ostatak naselja. Grad je pričinio štetu i u opštini Požega. Najviše je stradalo selo Roge, u kojem su, prema rečima predsednika opštine, stradali crepovi praktično na objektima u celom selu.

Međutim, razmere štete od noćnog gradonosnog oblaka će se videti tek danas. Prvi izveštaji ukazuju na veliku štetu na stambenim objektima u Rogama, gde su stradali i voćnjaci i usevi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nevreme praćeno jakom kišom i olujnim vetrom je sinoć pogodilo i Beograd i zahvatilo pojedine delove grada, ali je bilo slabijeg intenziteta nego prethodnih noći.

Delovi grada ostali su na kratko i bez struje. Zbog grmljavine usled najavljenih vremenskih nepogoda, na beogradskom aerodromu je od sinoć u 21 čas bila uvedena zabrana snabdevanja aviona gorivom, u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbednosnoj proceduri, saopšteno je sa Aerodroma ''Nikola Tesla'', nakon čega je Er Srbija saopštila da je moguće da pomenuta zabrana utiče na saobraćaj nacionalnog avioprevoznika.

Vanredna situacija u sedam gradova i opština

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović rekao je za RTS da je vanredna situacija proglašena u sedam gradova i opština - dve vanredne situacije na teritoriji celog grada – Novog Sada i Sremske Mitrovice i na teritoriji četiri opštine – Šid, Ruma, Irig, Sečanj i na delu teritorije opštine Požega.

Nevreme je pričinilo štetu i u kraljevačkom kraju, u selima duž Zapadne Morave. Član Gradskog veća zadužen za elementarne nepogode Radoica Kočović rekao je za RTS da su protivgradni strelci delovali i uspeli da razdvoje ćelijski talas, ali da je jedan deo prešao preko Kraljeva.

Tanjug/RTV Kraljevo

 

Kočović navodi da se nikada do sada nije desilo na teritoriji Kraljeva, a verovatno ni cele Srbije, da je oštećen tako veliki broj automobila.

"Uglavnom su polupane šoferšajbne prednje i zadnje, farovi, uništene su haube i krovovi od automobila i preterpeli su ogromnu materijalnu štetu", naglašava Kočović.

Posle nevremena mnoga sela su ostala bez struje, a radnici Elektrodistribucije su na terenu u očekuje se da se snabdevanje električnom energijom uskoro normalizuje. Velika šteta pričinjena je i u čačanskom kraju gde je jak grad oštetio sve poljoprivrivredne kulture, najviše su stradali zasadi jabuke, šljive, breskve, ali štete ima i u povrtnjacima i kukuruzu.

Tanjug/RTV Kraljevo

 

Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede Čačak kaže da se javljaju poljoprivrednici i prijavljuju štetu.

"Posledice grada će se videti za dva, tri dana. Ovo su trenutno posledice oluje koja je zadesila naš kraj. Dok budu te rane malo zasušile da možemo da vidimo kakvo je stanje, ali za sada na terenu vidimo da to nije sjajno stanje", rekla je ona.

Vanredna sednica Pokrajinske vlade zbog situacije u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zakazao je za danas, u 10 časova, drugu vanrednu sednicu Pokrajinske vlade i Štaba za vanredne situacije, s ciljem da se sagledaju razmere nove štete nastale u ponovljenom sinoćnom nevremenu, koje je najviše pogodilo Novi Sad i Bačku Palanku.

Mirović, kao komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, koordinirao je tokom prethodne noći i dana organizaciju pomoći za Bačku Palanku, koja ima manje kapacitete nadležnih službi i pomogao je, u skladu sa potrebema, novosadskom štabu kojim je koodinirao gradonačelnik Milan Đurić, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Veliku zahvalnost izražavam Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je, posebno za potrebe bačkopalanačke krize, mobilisalo 135 pripadnika i obezbedilo tehnička sredstva za pomoć radnicima područne Elektrodistribucije i brojnim preduzećima iz Novog Sada, koji je i sam strašno pogođen nezapamćenim nevremenom. Zahvalan sam i Gradu Beogradu, koji je ustupio deset vozila za rad na visinama i Gradu Subotici koji je ustupio tri vozila sa stručnim radnicima za potrbe saniranja štete u Novom Sadu", rekao je Mirović.

On je istakao da su na terenu neprekidno i više od 50 zaposlenih iz „Vojvodinašuma“ i Nacionalnog parka „Fruška gora“, kao i više od sto zaposlenih iz „Voda Vojvodine“, koji pružaju pomoć u raščišćavanju i u obnovi komunalnih sistema.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Mirović je dodao da vanredne napore ulažu i zaposleni u područnim elektrodistribicijama da saniraju štetu na strujnoj mreži i obezbede struju za sva domaćinstva u što kraćem roku, i naglasio da to rade danonoćno.

"Još jednom izražavam nadublje žaljenje za izgubljenim životima, posebno žalim za nastradalim dvanaestogodišnjakom u Novom Sadu, a povređenima želim brz oporavak. Već od sutra nastavljamo zajedničku borbu da sve obnovimo i tim povodom sam i zakazao sutrašnju sednicu", poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Gradsko zelenilo za 36 sata imalo 354 intervencije

Zbog posledica orkanske oluje, ekipe JKP „Gradsko zelenilo“ imale su za 36 sata 354 intervencije na 135 lokacija u Novom Sadu, saopšteno je danas iz tog preduzeća. U uklanjanju polomlјenog i iščupanog drveća i polomlјenih grana učestvovalo je više od 100 radnika, i gotovo celokupna mehanizacija preduzeća.

Oluja izuzetne snage polomila je veliki broj velikog, potpuno zdravog drveća u uličnim drvoredima, kvartovskim zelenim površinama i gradskim parkovima. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Ekipe 'Zelenila' su još na terenu jer je šteta izazvana olujom ogromna. Od noći petka na subotu naše ekipe rade neprekidno. I nastavićemo da radimo sve dok se ne ukloni i poslednje oboreno stablo, dok se ne odnese i poslednja polomlјena grana sa novosadskih ulica. Stradao je veliki broj drveća, ali će „Zelenilo“, čim na jesen krene sezona sadnje, na mestima uništenog drveća posaditi nova stabla", kazao je direktor "Zelenila" Miloš Egić. 

"Tamo gde bude moguće posadićemo i veći broj od onog koji je bio pre oluje. Sada, kada smo nabavili moderni kamion za sadnju, moći ćemo da posadimo već odrasla stabla, tako da će naš grad ponovo biti zelen", rekao je Egić. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je podsetio Novosađane da su, zbog radova na uklanjanju posledica nevremena i moguće opasnosti po posetioce, zatvoreni svi gradski parkovi i gradska plaža „Štrand“. 

Egić je apelovao na Novosađane da ne ulaze samoinicijativno u parkove, koji su ograđeni trakama za opasnost i zamolio ih za strplјenje, jer je broj stabala polomlјenih u oluji  ogroman.

"Danas je na terenu angažovano blizu 100 radnika sa svom raspoloživom mehanizaijom koji nastavlјaju da saniraju štetu", naveo je Egić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

23.07.2023 11:54

Dok se naša planeta sve više zagreva, očekuje se da će sve češće biti žestokih oluja sa sve više padavina, a samim tim i sve većih poplava“ (Stefan Ulenbruk, direktor za hidrologiju, vodu i kriosferu u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, 17. jul 2023). Toplotni talasi širom sveta i drugi ekstremni vremenski uslovi zapravo su ispunjenje onoga što je u Bibliji prorečeno za naše vreme. Na primer, Isus je rekao da će ljudi u poslednjim danima sveta kakvog poznajemo danas, „videti zastrašujuće prizore“ ili „strahote“ (Luka 21:11, Savremeni srpski prevod). Ljudske aktivnosti su dovele do porasta temperature na globalnom nivou, pa se mnogi plaše da planeta uskoro više neće biti podobna za život. Ali uteha je u tome da je Bog stvorio zemlju da zauvek bude nastanjena ljudima. On neće dozvoliti da je iko uništi (Psalam 115:16; Propovednik 1:4). Naprotiv, on je obećao da će uništiti one „koji uništavaju zemlju“ (Otkrivenje 11:18).

Srbija