Region

Superoluja juče protutnjala regionom: Dok stižu izveštaji o šteti, na snazi upozorenja o novim nepogodama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Index.rs

22/07/2023

-

13:14

Superoluja juče protutnjala regionom: Dok stižu izveštaji o šteti, na snazi upozorenja o novim nepogodama
Superoluja juče protutnjala regionom: Dok stižu izveštaji o šteti, na snazi upozorenja o novim nepogodama - Copyright Tanjug/SRNA/Zora Savić, Tanjug/STA/Murski val, Tanjug/HINA/Damir Seničar

veličina teksta

Aa Aa

U sinoćnoj oluji koja je zahvatila region po drugi put u samo nekoliko dana, prouzrokovana je velika materijalna šteta. Posledice su vidljive i danas i dok se šteta još sanira, već su u Sloveniji, većem delu Hrvatske i većini područja BiH izdata narandžasta upozorenje za novo olujno nevreme.

U Sloveniji su evidentirana 102 incidenta, od kojih se 39 dogodilo na području regionalnog centra Slovenj Gradec, 25 na području Celja, 17 na području Ljubljane i 14 na području Kopra. Od 18 časova u petak do 6 časova u subotu na terenu su zbog nevremena bile 32 vatrogasne jedinice, prenosi Index.hr. 

Vatrogasci su uglavnom uklanjali oboreno drveće i pokrivali porušene krovove kuća i objekata i ispumpavali kišnicu iz objekata. Usled obilnih padavina stvarale su se veće bujice i podizali vodostaji, plaveći objekte i puteve.

Na području Crnog aktivirana je sirena opšte opasnosti. Uprava za zaštitu i spasavanje je saopštila da je aktivirano i nekoliko klizišta.

Kako prenosi STA, najgore je bilo na području Črnega na Koroškem, gde su poplavljene mnoge kuće, a zbog opasnosti od klizišta aktivirana je sirena opšte opasnosti i evakuisano je oko 50 ljudi, koji su u petak uveče uspeli da se vrate svojim kućama.

Već za danas najavljena je nova oluja. Slovenska Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je danas narandžasto upozorenje na oluju za celu Sloveniju, od 14 do 23 sata. Kako se navodi, moguće je i jako nevreme, sa gradom i udarima vetra i grmljavinom.

"Ovoga puta nevreme će se formirati nad Slovenijom, a njihov položaj i vreme nastanka biće još teže predvideti nego u petak, kada su se olujni sistemi formirali nad susednom Italijom i pomerili ka našem području", prenosi Arso.

U Hrvatskoj tragaju za Italijanom nestalim u moru tokom oluje 

I hrvatski državni hidrometeorološki zavod DHMZ objavio je narandžasta upozorenja za većinu Hrvatske. Popodne i uveče moguće je lokalno grmljavinsko nevreme praćeno jakim vjetrom i obilnim padavinama. Najveća verovatnoća grmljavine biće u osječkoj regiji.

 

 

U oluji koja je u petak uveče zahvatila Hrvatsku, povređeno je najmanje sedam osoba - šest u kampu u Novigradu i jedna u Opatiji.

Jako nevreme u petak popodne prvo je zahvatilo Istru i Kvarner. Padao je grad, a jak vetar je čupao stabla. Nevreme se potom premestilo u unutrašnjost Hrvatske. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je nakon još jedne snažne oluje koja je pogodila Zagreb da su vatrogasci izašli na teren više od 200 puta, dodajući da je najvažnije da nema povređenih.

Jedan Italijan nestao je tokom oluje u moru kod Novigrada, a za njim se još traga. On je ispao sa broda petnaestak minuta pre nevremena u petak.

U Novigradu se nastvlja sanacija štete od nevremena, tokom kojeg je srušeno desetine velikih stabala, koja su na području kampa Aminess Sirena pala na nekoliko desetina kamp prikolica, šatora i automobila. 

Ogromna stabla pala su u gradu i na tri zgrade i na malu crkvu iz 15. veka koja je kulturno dobro. 

Hitnoj pomoći javilo se nekoliko ljudi koji su zadobili ogrebotine, ali nikome nije bilo potrebno zbrinjavanje.

U delovima BiH grad veličine ping-pong loptice, novo upozorenje i za danas

Narandžasto upozorenje na kišu, grmljavinu i pojačan vjetar, te moguć grad izdato je i za većinu područja u BiH.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopšteno je da se najjači udari vetra, više od 80 kilometara na čas, očekuju u široj regiji oko reke Save.

Narandžasto upozorenje odnosi se na zapadna, severna, centralna i istočna područja, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Uz jače pljuskove, lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom. Uz grmljavinu se očekuje vetar brzine 45 do 65 kilometara na čas.

Stanovništvo se upozorava na smetnje i krhotine koje nosi vetar, te moguće prekide u snabdevanju električnom energijom.

Najave o novom nevremenu dolaze nepun dan nakon što je oluja koja je superćelijska oluja protutnjala regionom ostavivši posledice i na severu BiH. 

Uz jak vetar padao je grad veličine ping-pong loptice što je zabeleženo na području Bosanskog Novog, preneo je Klix.ba. 

Jako olujno nevreme, praćeno kišom, grmljavinom i olujnim vetrom, zahvatilo je u petak uveče i Republiku Srpsku. 

Jak vetar obarao je drveća u Banjaluci, Derventi i Prnjavoru. U nevremenu koje je pogodilo opštinu Novi Grad oštećeni su krovovi na stambenim i pomoćnim objektima, kao i u Vukosavlju. 

Jako nevreme pogodilo je Šamac, Brčko, područje Gradiške, Laktaša i Srpca, prenosi RTRS. 

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić i ministrar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara Sevlid Hurtić obišli su lokalitete na kojima je pričinjena velika materijalna šteta.

Zbog olujnog nevremena srušen je predajnik RTRS na Dugim Njivama, nakon čega su bez signala ostali Posavina, Semberija, Podrinje, Sarajevsko - romanijska regija i Hercegovina. 

U Italiji grad rekordne veličine

Superoluja je u region stigla iz Italije gde je povređeno više osoba. Najteže je pogođena Lombardija gde je bio izdat narandžasti meteoalarm.

Jedan muškarac je prebačen u bolnicu u teškom stanju u Veroni nakon što ga je tokom nevremena, praćenog jakom kišom i olujnim vetrom, udario grom, prenose italijanski mediji.

Dve osobe povređene su u okolini Breše, a u oblasti Bergama orkanski vetar čupao je drveće iz korena.  Drvo, koje je vetar iščupao iz korena, udarilo je u automobil u Bergamu, a četiri osobe, uključujući dvoje dece, povređene su u Trevilјu, u oblasti Bergama, kada je na njihovo vozilo palo stablo. 

U Mantovi je padao grad rekordne veličine, dok je u oblasti Varezota grom izazvao požar na krovu jedne kuće. U  provinciji Breš u nevremenu su povređena dvojica 56-godišnjih radnika iz kompanije Alfa i oni su prevezeni u bolnicu. Kako prenosi Republika, u Milanu je zabeležena jaka kiša i orkanski vetar, kao i u Monci.

Vatrogasna jedinica je izvela preko 110 intervencija širom regiona. Mnogo zahteva za pomoć stiglo je i iz okoline Milana, posebno zbog poplava. U mestu Gorgonzola olujni vetar nosio je krovove i čupao drveće, dok je u Abijategrasu kombi završio u kanalu, ali je vozač uspeo da izađe i nije povređen. 

U oblasti Mantove, grad je pogodio polјa kukuruza, soje, paradajza spremne za berbu, a stradali su i zasadi lubenica, dinja i bundeva. Nevreme je nanelo štetu i na krovovima kuća i pomoćnih objekata, kao i na plastenicima brojnih imanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa