Društvo

Superoluja ne prestaje da preti Srbiji: Crveni meteoalarm na zapadu zemlje, u Šumadiji i Pomoravlju

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2023

-

08:01

Superoluja ne prestaje da preti Srbiji: Crveni meteoalarm na zapadu zemlje, u Šumadiji i Pomoravlju
Superoluja ne prestaje da preti Srbiji: Crveni meteoalarm na zapadu zemlje, u Šumadiji i Pomoravlju - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, još danas očekuje jaka grmljavinska aktivnost, saopštio je Republički hidormeteorološki zavod (RHMZ). U Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi je crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vetra i grmljavine, objavljeno je danas na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni i premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz ponegde krupan grad, veći od pet centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra, jače od 24 metra u sekundi i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 metara u sekundi. 

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. 

Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva şata unapred. 

Fonet/Marko Dragoslavić

 

RHMZ je izdao upozorenje i na visoke temperature do 26. jula.  Danas u južnim i istočnim krajevima zemlje najviša temperatura od 35 do 37 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice ponovo će biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni, a u sredu posle podne i četvrtak promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina. 

Sinoć je nova superoluja sa područja Hrvatske i Slovenije stigla i do Srbije. Pojedine delove zemlje pogodile u padavine i jak vetar, a ponovo na najvećem udaru bila Vojvodina. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Usled posledica jakog nevremena stradalo je 12-ogodišnje dete u Novom Sadu, a za sada nije poznato da li je reč o strujnom udaru ili udaru groma, to će pokazati obdukacija koja je hitno naložena. Tokom noći je u Kliničkom centru Vojvodine zbrinuto 30 pacijenata. 

 Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić izjavio je da su pripadnici tog sektora spasili petoro ljudi kada je veliko nevreme pogodilo severni deo Srbije.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija