Društvo

Narandžasti meteoalarm na snazi: Stiže olujno nevreme iz pravca Zapada, može li da se ponovi superćelijska oluja?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2023

-

07:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Meteorološki zavod za danas je aktivirao naradžasti meteoalarm. To znači da vreme potencijalno može biti opasno, a najkritičnije biće u jugozapadnom delu Srbije.

Očekuje se jaka i obilna kiša, orkanski udari vetra, ali i pojava grada prečnika većeg od pet centimetara, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. 

Kako navodi, olujno nevreme i danas stiže iz pravca zapada, a na područje Srbije trebalo bi da stigne negde poslepodne. Tačno vreme, lokacija i jačina oluje znače se sat do dva unapred. 

"U pitanju su sistemi velike jačine koji se pritom kreću veoma brzo. Ono što je negde sreća za stanovnike Srbije jeste da te oluje na naše tlo stižu znatno oslabljene i danas ne očekujemo da će doći do razlivajanja superćelijskih oblaka", navela je Lazarević. 

profimedia

 

Pre dolaska oluja biće uglavnom mirno. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Temperatura će danas za koji stepen biti viša u odnosu na juče. U najtoplijem delu dana očekuje se od 32 stepena na severu i do 36 stepeni na jugu.

Kakvo nas vreme očekuje za vikend?

Kada je reč o prgonozi za vikend, Lazarević kaže da se očekuje stabilnije vreme, ali da će opasnost od oluje ipak da preti i u subotu.

Nedelja će, prema trenutnim prognozama biti suva i sunčana, a takvo vreme nastaviće se i naredne sedmice.

Vanredna situacija u četiri grada

Podsetiomo, superoluja koja je u sredu uveče protutnjala kroz Srbiju, sa razronim udarima vetra, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere, delove krovova...Privremeno je bio zatvoren i aerodrom Nikola Tesla, a bilo je poteškoća i u funkcionisanju železničkog saobraćaja. 

FoNet/Ljiljana Stojanović

 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 40 osoba, intervenisali više od 200 puta, pojedini delovi zemlje ostali su bez struje. U nevremenu više ljudi je bilo povređen.

Šta je superćelijska oluja?

Juče je zbog posledica olujnog nevremena proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada Sremska Mitrovica, kao i u opštinama Šid i Ruma. Potom je istu odluku doneo i gradonačelnik Novog Sada.

Inače, superćelijska oluja je nevreme koje nije tipično za naš region, ali to bi moglo da se promeni u narednom periodu. Reč je o posledici koja je uzrokovana kilmatskim promena i moguće je predvideti je tek sat ili dva pre početka, kažu meteorolozi odgovarajući na pitanje šta je superćeliska oluja i da li je to pojava koja je u narednom periodu postati normlana za naše podneblje.

FoNet/Miodrag Miša Pejić

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija