Društvo

Dramatične scene sa gradilišta na kome su se srušili kranovi, obustavljeni radovi dok se ne sanira šteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/07/2023

-

11:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U superćelijskoj oluji, koja je sinoć pogodila Srbiju, srušena su i dva krana na gradilištu na Novom Beogradu. Dramatični snimci ogromnih građevinih dizalica koje se jedna za drugom ruše na novobeogradskom gradilištu obišli su društvene mreže. Na gradilištu se danas mogu videti praktično zgužvani kranovi, a povodom ovog incidenta danas je ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao da se očekuje da gradska inspekcija sprovede istragu. U međuvremenu, Ministarstvo za rad saopštilo je da je gradilište "Airport garden" zatvoreno je i obustavljeni su radovi, dok se ne sanira šteta.

Super oluja koja je sinoć protutnjala i kroz Srbiju, sa razronim udarima vetra, lomila je grane i drveće, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, pa kontejnere, a sa terasa padali predmeti i saksije sa cvećem. Jedna od uznemirijućih incidenata zabeležen je i na gradilištvu na novom Beogradu gde su se dva kraja srušila pod orkanskim udarima vetra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

Tim povodom Vesić je rekao da je za istragu pada dva krana na Novom Beogradu nadležna građevinska inspekcija, odnosno gradska inspekcija u Beogradu.

"Inspekcija će sasvim sigurno sprovesti istragu povodom te situacije, ali da postoji mogućnost da bi do pada došlo i da je kran bio potpuno obezbeđen zbog jačine oluje", rekao je on.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

Radnici sa ovog gradilišta ispričali su danas za medije sa je prava sreća što niko nije bio u kućinici krana kada je pao, te da je radnik koji je radio u kućici neposredno pre toga izašao.

 "Samo što se kućica spustila i radnik izašao, veliki kran je počeo da pada, potkačio manji i oborio i njega", rekli su oni za "Blic". 

Prinskrin/Youtube/24 sedam TV

 

Zbog superoluje koja je pogodila Srbiju pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 40 osoba, a MUP je intervenisao više od 200 puta. U superoluji više osoba je povređeno, među kojima ima i dvoje teže povređenih u Sremskoj Mitrovici. 

FoNet/Marko Dragoslavić

 

Detalje o superćelijskoj oluji koji koja pogodila Srbiju i njenim posledicama pratite u LIVE BLOGU Euronews Srbija

Gradilište zatvoreno

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, danas je Prvo odeljenje inspekcije rada u Beogradu od glavnog izvođača radova "Gradina'" doo Zemun, dobilo pisanu informaciju da je gradilište ''Airport garden'' zatvoreno i da su obustavljeni radovi, dok se ne sanira šteta i to je utvrđeno inspekcijskim nadzorom koji je obavljen.

Prema izjavi odgovornog lica, juče su zaposleni na gradilištu, uključujući i rukovodioce građevinskih stubnih dizalica, u 17.00 časova završili posao i napustili gradilište, dodaje se u saopštenju.

Inspekcija rada je u okviru domena svoje nadležnosti obavila nadzore na gradilištu ''Airport garden'', a veštačenjem stručnjaka građevinske struke se može utvrditi razlog pada kranova.

"Na predmetnom gradilištu inspekcija rada je po službenoj dužnosti vršila nadzore dana 6. aprila i 18.jula ove godine. Prilikom vršenja nadzora utvrđeno je da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da za kranove zatečene na gradilištu poseduje važeće stručne nalaze izdate od strane pravnog lica sa licencom kao dokaz da su kranovi bezbedni za upotrebu. Takođe, utvrđeno je da su rukovaoci građevinskih stubnih dizalica stručno osposobljeni i da su osposobljeni za bezbedan i zdrav rad" navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, na tom gradilištu glavni izvođač radova je privredno društvo ''Gradina'' doo Zemun, a radove na podizanju i prenosu građevinskog materijala obavlja privredno društvo ''SMB mehanizacija i transport'' doo iz Subotice, koje je i vlasnik građevinskih stubnih dizalica.

Komentari (0)

Srbija