Društvo

Superćelijska oluja i danas preti Srbiji: Razorni vetar dostizao 200 km na čas, nova tura poslepodne kreće od Vojvodine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

07:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prolazak oluje doneo je sa sobom osveženje, ali i ozbiljne štete. U Kruševcu je palo skoro 30 litara po metru kvadratnom. Ono što je ovu oluju činilo razornom jeste vetar orkanske jačine.

Pretpostavlja se da su udari dostizali i 200 kilometara na čas, a sličnu situaciju očekujemo i danas, rekla je urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević. Zbog mogućih oluja u većem delu Srbije upaljen je naradažasti meteoalarm. Lokalno će padati grad veličine od pet centimetara i duvaće vetar orkanske brzine veće od 100 kilometara na čas.

FoNet/Aleksandar Mijailović

 

"Snažne oluje očekuju se danas poslepodne i u večernjim satima. Zona sa grmljavinama i gradom premeštaće se od severozapada ka istoku. Prva na udaru biće Vojvodina tako da i danas na ovom području očekujemo najveću štetu. Tačnu lokaciju nije moguće predviteti više od sat do dva unapred, ali će zato Republički Hidormeteorološki Zavod Srbije izdavati hitna upozorenja, pa je savet da pratite njihov sajt", rekla je Lazarević.

FoNet/Aleksandar Mijailović

 

Kada će se stabilizovati vreme

Kako dodaje, da nam se se oluje spremaju, pokazuje i karta vetra.

"U prizemnom sloju vetar će biti pojačan severnog pravca, dok će na visini pravac biti zapadni. Dakle, biće izraženo smicanje vetra pa može doći do rotacije i superćelijskih oblaka. Temperatura danas osetno niža i kretaće se od 29 do 35 stepeni Celzijusa", kaže Lazarević.

Tanjug/Zoran Žestić

 

U nastavku nedelje, sve manje šansi za oluje. Vreme će se stabilizovati za vikend, a temperatura će u odnosu na prethodne dane biti znatno prijatnija. U najtoplijem delu dana do  35-36 stepeni Celzijusa.

RHMZ objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni,  premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (pet cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (24 m/s), i izolovano i orkanske udare vetra (28 m/s)", navedeno je u upozorenju.

FoNet/Aleksandar Mijailović

 

RHMZ navodi da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine nepogoda je unapred teško odrediti  pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Kako je navedeno u sapštenju, danas se očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje, ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni. 

Euronews/Dragan Živanović

 

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike što će usloviti temperature oko 40 stepeni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija