Politika

Šta ako se nađete na ulici kad krene oluja: Vatrogasac-spasilac daje savete, "ne teba prkositi nevremenu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2023

-

14:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme koje je pre dva dana pogodilo delove Srbije zadalo je pune ruke posla vatrogascima-spasiocima. Za Euronews Srbija je potvrđeno da su sve intervencije u vezi sa tim nevremenom zavšrene, a uoči nove oluje koja se najavljuje vatrogasci savetuju građanima da se informišu i da je najvažnije nikako da se ne kreće na put.  

Kako se ponašati u slučaju da vas snažno nevreme zadesi na ulici? Načelnik odeljenja u upravi Vatrogasno-spasilacke jedinice Milorad Spasojević je rekao za Euronews Srbija da bi trebalo skloniti se u neki trgovinski ili ugostiteljski objekat i sačekati da nepogode prođu. Kako ističe, nikako ne smemo prkositi nevremenu. 

"Često upućemo apele sugrađanima, vezano za različite vrste nepogoda. Jedna od osnovnih stvari koje možem da preporučimo je da budu malo više informisani i da slušaju upozorenja. Kada postoji potencijalna opasnost da nastane oluja, tada treba odložiti sve aktivnosti ili ih prilagoditi uslovima", naveo je Spasojević.

Prema njegovim rečima, jedna od najgorih odluka u periodu vremenskih nepogoda može da bude kretanje na put. 

FoNet/Ljiljana Stojanović

 

"Ne znamo da li će doći do obaranja stabala, uslovi za vožnju se smanjuju i sanjuje se vidljivost kretanja vozila", upozorio.

Više od 230 intervencija tokom i nakon prethodnog nevremena

Kada je reč o intervencijama koje su vatrogasci-spasioci imali u prethodna 24 časa, kaže da je uglavnom bila reč o licima koja su se našla na otvorenom prostoru. 

"Bili su u šumama i parkovima, brzo smo ih evakuisali. Bilo je problema sa padom stabala na određena vozila, gde smo morali da ih sečemo kako bismo pomogli sugrađanima", istakao je.  

Napominje da je izvršeno ukupno oko 234 intervencije i da je bilo angažovano skoro 530 vatrogasaca-spasilaca. 

"To su bile pre svega tehničke intervencije, a bilo je 23 gašenja požara usled udara groma. Tokom naših interencija je evakuisano 20 lica. To su sugrađani koji su se zatekli na otvorenom prostoru usled nepogoda, uspeli smo da ih evakuišemo na bezebdnu lokaciju. Mi nismo imali kontakta sa povređenima. Pretpostavljam da su se oni sami javili Hitnoj pomoći", rekao je Spasojević za Euronews Srbija.  

Narandžasti meteoalarm u Srbiji

Danas novo nevreme preti regionu, a Zagrebu se već ranije danas našao na udaru kiše i snažne grmljavine. Civilna zaštita je upozorila putem Fejsbuka da se grmljavinsko nevreme iz Gorskog kotara kreće u smeru karlaovačkog i zagrebačkog područja. 

Portal Index navodi da je jedan od više frontova u Zagreb već stigao iz Slovenije. Kako se dodaje, iz približno istog smera je došla snažna oluja u sredu popodne. Oko 9.15 počela je grmljavina i kiša, a nešto posle 10 časova se situaicja smirila.

Drugi front je stigao iz pravca Italije, a spajanje ta dva fronta je dovelo do formiranja snažne oluje koja se polako kreće ka Srbiji, gde je aktiviran narandžasti meteoalarm. To znači da vreme potencijalno može biti opasno, a najkritičnije biće u jugozapadnom delu Srbije.

Printskrin/Tanjug video

 

Očekuje se jaka i obilna kiša, orkanski udari vetra, ali i pojava grada prečnika većeg od pet centimetara, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. 

Kako navodi, olujno nevreme bi na područje Srbije trebalo da stigne negde poslepodne. Tačno vreme, lokacija i jačina oluje znaće se sat do dva unapred. 

"U pitanju su sistemi velike jačine koji se pritom kreću veoma brzo. Ono što je negde sreća za stanovnike Srbije jeste da te oluje na naše tlo stižu znatno oslabljene i danas ne očekujemo da će doći do razvijanja superćelijskih oblaka", navela je Lazarević. 

Komentari (0)

Srbija