Region

Region na udaru novog nevremena: Spajanjem dva fronta nastala snažna oluja koja se iz Hrvatske premešta ka Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index, Klix

21/07/2023

-

08:59

Region na udaru novog nevremena: Spajanjem dva fronta nastala snažna oluja koja se iz Hrvatske premešta ka Srbiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novo nevreme preti regionu, a Zagrebu se već našao na udaru kiše i snažne grmljavine. Civilna zaštita je upozorila putem Fejsbuka da se grmljavinsko nevreme iz Gorskog kotara kreće u smeru karlaovačkog i zagrebačkog područja. 

Portal Index navodi da je jedan od više frontova u Zagreb već stigao iz Slovenije. Kako se dodaje, iz približno istog smera je došla snažna oluja u sredu popodne. Oko 9.15 počela je grmljavina i kiša, a nešto posle 10 časova se situaicja smirila.

Drugi front je stigao iz pravca Italije, a spajanje ta dva fronta je dovelo do formiranja snažne oluje koja se polako kreće ka Srbiji. Očekuje se da bi na područje naše zemlje mogla da stigne posle 14 časova, a najjači udar mogao bi da bude posle 17. 

Sloveniju i Hrvatsku i juče su ponovo zahvatile vremenske nepogode, a u zemljama regiona stižu upozorenja na nove oluje. Nevreme bi iz pravca Zapada trebalo da stigne u Srbiju u poslepodnevnim časovima. 

Nad severoistokom Slovenije sinoć se kretala snažna oluja, preneli su mediji u toj zemlji. Obilna kiša pala je na području Prlekije, a olujni vetar je iščupao više stabala. U okolini Maribora i Velenja bilo je i grada. 

Preko Slovenije je nevreme sitglo i u Hrvatsku, u Zagorje. Crni, gusti oblaci s grmljavinom zahvatili su najpre kumrovečki i klanječki kraj, a u Klanjcu i Kraljevcu na Sutli padao je grad veličine oraha, javio je portal Zagorje.com. 

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, danas od sredine dana se očekuju pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predela, kao i na severnom Jadranu. Navodi se da će pljuskovi biti lokalno izraženi, a da je moguće i grmljavinsko nevreme uz prolazno jak i olujni vetar, naročito krajem dana. Na snazi je narandžasto meteorološko upozorenje za celu zemlju zbog moguće grmljavine.  

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećena na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom kao i u saobraćaju", upozorio je Meteoalarm, a preneo hrvatski portal Indeks.

Navodi se da je verovatnoća za grmljavinsko nevreme iznad 70 odsto u karlovačkoj regiji, Lici i Gorskom Kotaru, riječkoj, splitskoj i kninskoj regiji, a da je iznad 60 odsto verovatnoća u zagrebačkoj i osiječkoj regiji.

TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

 

Nevreme se očekuje i sutra u Hrvatskoj, a na snazi su visoki stepeni upozorenja.  Za sutra DHMZ prognozira promenjivo i nestabilno vreme uz mestimične pljuskove i grmljavinu.  

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je na Fejsbuk stranici pozvalo stanovništvo da bude na oprezu i da redovno prati prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Padavine će do subotu ujutro prestati, ali će se sredinom dana, od 14.00 časova, od zapada preko severnih predela ka istoku premeštati oblačnost koja donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i lokalne nepogode uz pojavu grada i olujnog vetra ponegde. 

Nevreme bi u Srbiju moglo da stigne poslepodne

Sa Zapada nevreme stiže i u Srbiju, gde je takođe Meteorološki zavod aktivirao narandžasti meteoalarm. To znači da vreme potencijalno može biti opasno, a najkritičnije biće u jugozapadnom delu Srbije.

Euronews TV

Očekuje se jaka i obilna kiša, orkanski udari vetra, ali i pojava grada prečnika većeg od pet centimetara, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. 

Kako navodi, olujno nevreme bi na područje Srbije trebalo da stigne negde poslepodne. Tačno vreme, lokacija i jačina oluje znaće se sat do dva unapred. 

Ivana Petrović

 

"U pitanju su sistemi velike jačine koji se pritom kreću veoma brzo. Ono što je negde sreća za stanovnike Srbije jeste da te oluje na naše tlo stižu znatno oslabljene i danas ne očekujemo da će doći do razvijanja superćelijskih oblaka", navela je Lazarević. 

Pre dolaska oluja biće uglavnom mirno. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar. Temperatura će danas za koji stepen biti viša u odnosu na juče. U najtoplijem delu dana očekuje se od 32 stepena na severu i do 36 stepeni na jugu.

Opasnost od nevremena i u subotu

Kada je reč o prgonozi za vikend, Lazarević kaže da se očekuje stabilnije vreme, ali da će opasnost od oluje ipak da preti i u subotu.

Inače, superoluja koja je u sredu uveče protutnjala kroz Srbiju, sa razornim udarima vetra, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere, delove krovova... Privremeno je bio zatvoren i aerodrom "Nikola Tesla", a bilo je poteškoća i u funkcionisanju železničkog saobraćaja. 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 40 osoba, intervenisali više od 200 puta, a pojedini delovi zemlje ostali su bez struje. U nevremenu više ljudi je bilo povređen.

Komentari (0)

Evropa