Aktuelno

Superćelijska oluja najviše pogodila Vojvodinu: Saniranje posledica trajaće danima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2023

-

22:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Još nije ni izbrojana sva šteta koju je nanela superćelijska oluja od pre dva dana, a Srbiju je pogodilo novo nevreme. Oluja je u sredu nanela veliku materijalnu štetu u pojedinim delovima zemlje. Kako bi sanirale posledice, dežurne službe na teren su izašle odmah sledećeg dana. U četiri grada i opštine - Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i Šidu proglašena je vanredna situacija.

Nevreme u Novom Sadu uzrokovalo je ogromnu materijalnu štetu, nekoliko škola ostalo bez krovova, a bilo više od 1.000 intervencija. Nova materijalna šteta pričinjena je i večeras. Kran koji je pao na detelinari oštetio je tri stana na zgradi, a leteli su i krovovi na nekim objektima.

Na jučerašnjoj sednici, Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji čitavog Grada, a gradonačelnik Milan Đurić izjavio je da je nevreme koje se dogodilo, nezapamćeno kako za Novi Sad, tako i za celu državu. 

Istakao je da nije bilo ljudskih žrtava, a da su najveći problem predstavljala stabla koja su padala i na automobile i na objekte, i preprečila puteve u Novom Sadu na skoro 200 mesta.

"Prvo veče nakon završetka oluje i nezapamćenog nevremena, morali smo što pre da vidimo ljude koji su ugroženi, da njih praktično spasemo, ali takođe i sve saobraćajnice, mostove koji su najbitniji za funkcionisanje Grada Novog Sada, da vratimo u funkciju. Dobro je da su i privatne kompanije takođe priskočile u pomoć, ljudi su se takođe ponudili da nam pomognu, a ono što je svakako dužnost javnih komunalnih preduzeća, koja su bila odmah na terenu, i radila sve vreme", objasnio je gradonačelnik.

Đurić napominje da je puno stabala palo, dosta slivnika je zagušeno od nevremena, lišća, granja, zemlje, bilo je i nestanka struje, kao i nestanka vode, ali je, dodaje on, sve rešeno i normalno se funkcioniše. Kaže da je bila uključena i policija kao i žandarmerija, Nacionalni park Fruška gora, Vojvodina šuma, vatrogasna brigada Novi Sad, hitna pomoć, dom zdravlja.

"Imamo oštećenja i na našim objektima koji su u javnoj svojini, škola Desanka Maksimović u Futogu u koju ide 700, 800 đaka, bukvalno je ostala bez krova i to je izazov kojim će morati što pre i hitnije da se pozabavimo", zaključio je on.

Naglasio je da su stručne službe na terenu kako bi procenile koji je najbrži i najlakši put da se sanira škola kako bi deca mogla 1. septembra da se vrate u klupe ili da se rasporede po drugim školama, dok se sanacija škole ne završi.

"Veliku štetu pretrpela je i OŠ Jožefa Atila. Tu je na fiskulturnoj sali olujni vetar odneo krov, i Petefi Šandor škola gde je isto fiskulturna sala nastrdala i odnesen je krov", rekao je Đurić.

On je dodao daje oštećen krov u mesnoj zajednici Petrovaradin, kao i da su oštećena dva doma zdravlja i objekat Hitne pomoći u gradu. 

Đurić je poručio građanima da  mogu da se jave dispečerskom centru inspekcije, koji prima prijave i šalje ekipe na teren kako bi pomogao građanima u problemu. 

Posledice oluje i dalje vidljive u Rumi

Materijalnu štetu pretrpela je i opština Ruma. Uprkos tome što su kominalne službe neprestano su na terenu, posledice oluje i dalje su vidljive.

"Trenutno je 10 ekipa na terenu. Juče i prekjuče je očišćen kompletan centar grada. Sada idemo po obodima grada. Ekipe rade neprestano, angažovana su sva javna preduzeća i ustanove koje imaju mehanizaciju da možemo da intervenišemo", kaže za Euronews Srbija Milenko Sekulić iz Štaba za vanredne situacije u Rumi, koji dodaje da će sanacija trajati najmanje sedam dana.

Euronews

Ruma je odvojila 15 miliona dinara za pomoć građanima koji su pretrpeli štetu.

"Svi građani jutros od 7 časova mogu da podnesu zahtev na pisarnici Opštinske uprave. Sva materijana šteta prema građanima će biti nadoknađena, a inspektori koji će izaći na teren ustanoviće štetu koja se desila. Šteta će biti nadoknađena i za vozila koja su bila u parkovima gde je palo drvo", rekao je on.

Najveću štetu u gradu je, prema njegovim rečima, pretrpela zgrada Kulturnog centra, na kojoj je vetar odneo krov.

"Velika šteta je i na stambenim jedinicama kod Doma zdravlja i u ulici Stanka Paunović Veljka, predškolskoj ustanovi Centar i Penzioneru u Rumi", kaže Sekulić.

U Sremskoj Mitrovici najviše stradali poljoprivredni zasadi

Tokom oluje koja je pogodila i Sremsku Mitrovicu dve osobe teže su povređene - jedna je zadobila povrede vratnih pršljanova, a i materijalna šteta je ogromna.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je, zajedno sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice i saradnicima, obišao Opštu bolnicu u tom gradu i vrtić u Mačvanskoj Mitrovici, koji su pretrpeli značajnu štetu. 

U Opštoj bolnici uništen je krov iznad odeljenja hirurgije, a srušen je ceo zid u mačvanskom vrtiću. 

Tanjug/Aleksandra Dražić

 

Mirović je prilikom obilaska istakao da će Pokrajinska vlada sufinansirati nastalu štetu u gradu na Savi, kako bi se situacija što pre prebrodila.

"Donećemo odluku već danas, najkasnije u ponedeljak, da izdvojimo novčana sredstva. Očekujem brzu proceduru kada je reć o sanaciji krova na Opštoj bolnici, a isto tako smo dogovorili sa gradonačelnicom i saradnicima da zajedno napravimo procenu štete i u skladu sa uslovima vanredne situacije dobijemo ponude građevinskih firmi, kako bismo pomogli već u narednim danima, što naglašavam, a ne sedmicama, ne samo u Sremskoj Mitrovici već svuda gde je potrebno", izjavio je Mirović. 

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da su "prvi prioritet bolnice, škole, vrtići, pomoć široj zajednici, zbog štete na usevima i privatnim objektima, u granicama koje to dozvoljavaju finansijske mogućnosti".

U Sremskoj Mitrovici postoji još problema na okolnim seoskim školama, a najveća oštećenja su u Laćarku i Martincima. 

Euronews

U Kuzminu, selu pored Sremske Mitrovice, ogromna je šteta i na poljoprivrednim zasadima. Jovan Bojić iz poljoprivredne stručne i savetodavne službe i član komisije za procenu štete za Euronews Srbija kaže da je na pojedinim zasadima totalna šteta. Ističe da će poljoprivrednici pojedinačno podnositi zahteve za naknadu štete. 

"Ova oluja je uvatila skoro ceo Sremski okrug, tako da ne znam koliko će same opštine, a i država moći da pokriju gubitke poljoprivrednika", kaže on.

Euronews/Lana Nanovski

 

Vanredno i u Šidu

MUP Srbije saopštio su zbog nevremena, praćenog jakim vetrom i kišom, pripadnici MUP-a imali 201. intervenciu.

Kako je navedeno u saopštenju, bilo je 20 požara, 140 intervencija na uklanjanju oborenih stabala, kao i 18 intervencija uklanjanje limenih krovova sa kolovoza.

"Na 201 intervenciji evidentirano je angažovanje ukupno 505 vatrogasaca-spasilaca sa 203 vozila i tom prilikom evakuisali i spasili 18 osoba", navedeno je u saopštenu.

Zbog nevremna koje je zahvatilo Šid, na teritoriji cele opštine proglašena je vanredna situacija.

Euronews/Lana Nanovski

 

U Šidu je gotovo potpuno oštećen krov na OŠ "Sremski front", dok je u OŠ "Branko Radičević" uništen parket u fiskulturnoj sali, a u područnom odeljenju škole u Bačincima ima oštećenja na stolariji.
 Osnovna škola Vuk Karadžić  u Adaševcima je pretrpela je ozbiljna oštećenja krova i dela stolarije, dok je u područnom odeljenju OŠ "Sava Šumanović" u Binguli oštećena južna strana krova. Takođe, u predškolskoj ustanovi "Jelica Stanivuković Šilja" u Šidu oštećen je krov.

Nevreme je prouzrokovalo značajnu materijalnu štetu u mnogim opštinama u Vojvodini, kako na javnim objektima, tako i na privatnim, a nakon utvrđivanja obima štete, Pokrajinska vlada će izdvojiti sredstva kako bi hitno sanirala oštećene javne objekte. 

Na vanrednoj sednici Pokrajinske vlade i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, koja je održana u cilju procene štete i preduzimanja adekvatnih mera nakon jakog nevremena,  juče je odlučeno da ekipe za hitne intervencije i raspoloživi resursi ostanu na terenu dokle god to bude potrebno.

Komentari (0)

Srbija