Društvo

Nevreme za sobom ostavilo ogromnu štetu, posebno na automobilima: Kome se obratiti za naknadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

18:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Čitavu Srbiju sinoć je pogodila superćelijska oluja, snažni vetar čupao je drveće, nosio krovove i obarao kranove, zbog čega je veliki broj ljudi pretrpeo neku vrstu materijalne štete, a najčešće su oštećeni bili automobili. Mnoge građane sada zanima da li će i na koji način moći da nadoknade pričinjenu štetu na njihovim automobilima, ali i kako da ostanu bezbedni ukoliko ih oluja zahvati u vožnji. 

Stručnjak u oblasti bezbednosti saobraćaja Vladimir Jevtić za Euronews Srbija kaže da ovakva situacija može biti traumatična za mnoge građane i savetuje da prvenstveno treba utvrditi na kojoj površini se nalazio automobil u trenutku kada je nastala šteta. 

"Pogledajte da li je to javna saobraćajna površina, tamo gde može da se vrši uviđaj o saobraćajnoj nezgodi ili događaju ili je to nešto van saobraćajne površine, kao i da li je šteta nastala van te površine, ovo je prvi korak za one koji imaju Kasko osiguranje", navodi Jevtić. 

Dodaje da treba nazvati saobraćajnu policiju, koja će moći da proceni da li se radi o javnoj saobraćajnoj površini na kojoj može da se radi uviđaj. 

"Nakon toga, svakako savetujem da se obratite i osiguranju. Imate polisu obaveznog osiguranja i tamo ćete dobiti informaciju šta su neki dalji koraci oko postupka naplate materijalni troškova koji su nastali tokom nevremena", rekao je Jevtić. 

Takođe, ističe da ovakve procedure umeju da potraju, ali da ih je neophodno obaviti kako bi se "znalo ko naplaćuje štetu i koji su formalni koraci".  

Šta da radite ukoliko vas oluja zahvati usred vožnje?  

Oluje slične jučerašnjoj mogu uslediti ponovo, ocena je meteorološkinje Euronewsa Srbija Milene Lazarević. S im u vezi, saveti kako se treba ponašati u saobraćaju tokom nevremena kako bismo ostali bezbedni, u narednom periodu biće neophodni. 

Jevtić kaže da vozači u Srbiji tokom nevremena kakvo smo imali juče, obično staju na nadvožnjaku ukoliko se nađu na auto-putu, koji smatra jednim od najopasnijih mesta na kome možete zaustaviti vozilo tokom oluje.

"Svi tu žele da stanu u trenutku i ogroman je rizik da nastane saobraćajna nesreća, na auto-putu su poprilično velike brzine i ukoliko u tom trenutku, recimo vozilo koje ide 130 km na čas koliko je ograničenje, udari u zaustavljeno vozilo, šanse da neko u tom vozilu preživi su minimalne. Ovde pričamo sada o stvarima koje se dešavaju", rekao je Jevtić.  

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Dodaje da se treba skloniti sa kolovoza ukoliko je uočljivost mala, da ne bi došlo do takozvanih sudara u sustizanju i lančanih sudara. Takođe, apeluje na građane da ne žure da po svaku cenu zaštite automobil u toku oluje. 

"Najčešće gledamo da pre svega zaštitimo automobil, a ako razmišljate da zaštite svoje vozilo, gotovo sigurno ćete ugroziti sebe i porodicu i tada su rizici drastično visoki. U toj situaciji automobil je sklop gvožđa, plastike i stakla - nešto što možete da kupite, a život ne možete", ističe Jevtić. 

Sinoć je i Sektor za vanredne situacije MUP-a izdao savete kako se ponašati za vreme jake oluje ukoliko se nađete u automobilu, a prvi među njima je da najpre treba zaustaviti vozilo pored puta dalje od elektrovodova, kao i drveća koje može pasti na vaš automobil.

Upozoravaju i da treba ostati u vozilu sa uključenim pozicionim svetlima sve dok ne prođe oluja i savetuju da treba zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu. 

Ne pretrčavajte ulice, već tražite zaklon 

Na pitanje kako da se ponašaju građani koji se u trenutku snažnog nevremena zadese na pešačkom prelazu ili u blizini puta, Jevtić odgovara da sve zavisi od situacije, ali da nikako ne bi trebalo naglo pretrčavati ulicu. 

"U tom momentu može doći do opasne situacije, jer postoji pet ili deset puta veći rizik da dođe do saobraćajne nezgode. Najpametnije u takvim sitaucijama jeste da potražiti najbliži zaklon, jer to nevreme će svakako proći u isto kao kod automobila, najpre sačekajte da prođe, a onda možete da nastavite tamo gde ste krenuli", ocenjuje Jevtić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a građanima koji se u trenutku oluje nađu na otvorenom savetuje da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i da imaju u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture.

Takođe, upozoravaju da treba izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Savetuju da pokušate da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju. Izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete kao u zaklon. 

Takođe, upozoravaju da nikada ne treba stajati ispod viskog drveća na otvorenom prostoru, držati metalne provodne predmete u rukama i držati odstojanje od metalnih objekata. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija