Društvo

Tri žrtve za vreme oluje u Srbiji: Tokom nevremena potreban oprez, posebno su opasni gromovi i strujni udari

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2023

-

12:17

Tri žrtve za vreme oluje u Srbiji: Tokom nevremena potreban oprez, posebno su opasni gromovi i strujni udari
Tri žrtve za vreme oluje u Srbiji: Tokom nevremena potreban oprez, posebno su opasni gromovi i strujni udari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom olujnog nevremena koje je sinoć pogodilo Srbiju nažalost su poginule tri osobe. Nastradali su dečak u Novom Sadu, žena u Kovačici i muškarac u Bačkoj Topoli. Još se ispituju uzroci i okolnosti ovih tragedija, ali stručnjaci upozoravaju da grmljavinske oluje mogu da izazovu ozbiljne posledice.  

Dečak koji je poginuo u Novom Sadu tokom olujnog nevremena imao je 11 ili 12 godina, a portparol Hitne pomoći Zoran Krulj je izjavio da je reč o strujnom udaru.

"Primili smo poziv u ulici Vuka Mandušića, reč je o udaru struje kod dečaka starog 11 godina. Ekipe su reagovale po prvom prioritetu, sprovedene su mere kardiopulmonalne reanimacije, ali dečak je podlegao povredama i preminuo", rekao je Krulj za Tanjug. 

Prema nezvaničnim informacijama RTS-a, reč je o dečaku koji je oko 18 časova izašao iz kuće i kada je počelo nevreme došao je do adrese na kojoj mu stanuje tetka. 

Nakon što se čuo vrisak, komšije su dečaka zatekle ispod prozora zgrade, pored gasnih instalacija koje su varničile, odakle su ga premestili do dolaska hitne pomoći. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Još jedna tragedija dogodila se u Kovačici, kada je poginula jedna žena u požaru, potvrđeno je za Euronews Srbija Policijskoj upravi Pančevo. Do požara je došlo nakon što je grom udario u krovnu konstrukciju kuće ili u obližnje drvo u Masarikovoj ulici.  

Prema nezvaničnim informacija, žena je pokušala da ugasi požar, ali se verovatno nagutala dima i ugušila. Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt.

Tokom nevremena je poginuo i muškarac u Bačkoj Palanci, kada je pokušao da skloni strujne kablove koji su pali na njegovu kapiju, izjavio je predsednik te opštine Branislav Šušnica. 

Šušnica je za Tanjug naveo da je muškarac (1957. godište) uzeo u petak kablove golom rukom, zbog čega je doživeo strujni udar i poginuo na licu mesta. Apelovao je na građane da ne diraju strujne kablove i da ne uklanjaju oborena stabla sami. 

Potrebno je slušati upozorenja RHMZ

Kada postoji potencijalna opasnost da može da nastane oluja, tada treba odložiti sve aktivnosti ili ih prilagoditi uslovima, apeluju stručne službe.  

"Često upućujemo apele sugrađanima, vezano za različite vrste nepogoda. Jedna od osnovnih stvari koje možem da preporučimo je da budu malo više informisani i da slušaju upozorenja”, naveo je juče za Euronews Srbija načelnik odeljenja u upravi Vatrogasno- spasilacke jedinice Milorad Spasojević. 

U slučaju da se neko nađe na ulici tokom nevremena, savetuje da je potrebno skloniti se u neki trgovinski ili ugostiteljski objekat i sačekati da nepogode prođu. Kako ističe, nikako ne smemo prkositi nevremenu.  

Kako se zaštiti od udara groma?

Udari groma predstavljaju posebno pitanje, a stručnjaci ističu da, kada čujete grmljavinu, tada već uveliko vreba opasnost, jer grom može da udari i kada je oluja udaljena i do 16 kilometara od nas. To znači da ne moramo da imamo intenzivan pljusak u našem okruženju da bi imali jak udar groma. 

Meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije rekao je za Euronews Srbija ranije, povodom čestih vremenskih nepogoda prošle jeseni, da bi stalno trebalo pratiti upozorenja RHMZ.  

"Ukoliko se nalazimo u blizini grmljavinskog oblaka najbolje je da potražimo zaklon, da budemo u nekakvom zatvorenom objektu - kuća ili stan. Ukoliko ne postoji takva mogućnost, na otvorenom smo, tada je bolje da nađemo zaklon u automobilu. Na taj način smo delimično izolovani od samog udara groma", kaže Sovilj. 

Posebno treba izbegavati prostore koji su uzdignuti - brdašca, nikako ne stajati ispod drveta, izbegavati otvorene površine vode - jezera, reke, jer su to dobri provodnici i mogu da privuku udar. 

"Grafitni štapovi za pecanje su odlični provodnici. Takođe, veliki rizik predstavlja i vožnja čamcem na reci, jezeru jer je voda dobar provodnik i mogu da privuku sam udar. Ukoliko ste u zatvorenom nikako ne treba stajati pored vrata i prozora jer ukoliko dođe do udara u spoljni deo objekta, polomljeno staklo može da vas povredi. Takođe, ne treba razgovarati fiksnim telefonom jer je i to dobar provodnik. Mobilni telefon ne predstavlja opasnost, jer nema u njemu puno metala, osim ukoliko nije priključen na punjač", pojasnio je Sovilj. 

Grmljavina se ne može sprečiti, ali meteorolozi mogu praćenjem atmosferskih parametara da dođu do zaključka da li mogu nastati grmljavinski oblaci ili ne mogu.  

"Leti kada postoji energija nestabilnbosti u atmosferi tada se razvijaju dublji, snažniji, eklsplozivniji oblaci iz kojih pljušti kiša, grmi. Što su intenzivniji to je više električnih pražnjenja", napomenuo je Sovilj. 

Udar groma kao strujni udar

Lekari napominju da se udar groma kod čoveka može poistovetiti sa strujnim udarom. Naime, i u jednoj i u drugoj situaciji dolazi do poremećaja srčanog ritma i akutnog srčanog zastoja. 

Dr Radmila Šehić je za Euronews Srbija ranije rekla da jedina pomoć kod udara groma može biti reanimacija, što je u najvećem broju slučajeva neizvodljivo jer se nesreće dešavaju u prirodi. 

Tanjug/Marko Đoković

 

"Treba sprovesti masažu srca, do 30 ritmičnih pritisaka na grudnu kost, a zatim veštačko disanje. Pre masaže srca obično se pesnicom napravi jak udar u sredogruđu da bi se mehanički nadražilo srce na ponovnu funkciju. Pitanje je samo ko se nalazi u okruženju i da li može da sprovede reanimaciju", pojasnila je ona.

Kako se izdaju upozorenja na grmljavinu?

Svaki put kada se očekuje grmljavinski procesi, čak i kada nema olujnih nepogoda, RHMZ mora da izda žuto upozorenje ili žuti metealarm na lokalnu pojavu grmljavina. Ukoliko se očekuju grmljavinske nepogode sa većom količinom padavina onda se pojačava meteoalarm i izdaje se narandžasti ili crveni meteoalarm. 

Danas je u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi crveni meteo-alarm zbog mogućnosti vetra i grmljavine, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. 

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni i premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz ponegde krupan grad, veći od pet centimetara u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra, jače od 24 metra u sekundi i izolovano orkanske udare vetra jače od 28 metara u sekundi. 

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, a za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva şata unapred. 

Komentari (0)

Srbija