Aktuelno

U sredu presuda Risti Jovanoviću pred sudom u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

21:58

U sredu presuda Risti Jovanoviću pred sudom u Prištini
Rista Jovanović - Copyright Printskrin/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Prištini izreći će u sredu, 21. jula, presudu Risti Jovanoviću iz Podgorice, po optužnici tužilaštva da je tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu navodno počinio krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti" na Kosovu i Metohiji, što je on negirao

Jovanovića je uhapsila specijalna policija jer je pokušao da ukaže da nema potrebe za pretresom pravoslavne monahinje, koja je izlazila iz dvorišta kompleksa na Gazimestanu.

Mediji u Prištini objavili su snimak na kojem je Jovanović na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana podizao tri prsta i pevao pesme posvećenu tom prazniku.

U sudu u Prištini danas je počelo suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, a tužilac tereti Jovanovića da je "na Gazimestanu umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Kosovu", prenosi RTS.

"Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao "ubijte Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir", naveo je tužilac, čitajući delove optužnice.

Tužilac tvrdi da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Kosovu, Jovanović izvršio krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti, koje je sankcionisano zakonom".

Jovanović je nakon saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se ne oseća krivim za dela za koja se tereti.

"Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Jovanović je u jednomesečnom pritvoru, a njegova advokatica Jovana Filipović u međuvremenu podnela je zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Zahtev za odbacivanje optužnice odbijen je u Apelacionom sudu, a na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.

Filipovićeva je pred početak suđenja navela da je dostavila spisak sa velikim brojem svedoka, osoba koje su sve vreme bile pored Rista Jovanovića na Gazimestanu i koje jedine imaju neposredna saznanja o tome da li je on izgovarao ono što mu se stavlja na teret.

"Prigovorili smo na dokaze koje je prikupilo tužilaštvo, jer su suštinski nepouzdani i ne tiču se navoda iz optužnice. Kao dokaz odbrana je priložila snimke iz kojih se vidi da Risto Jovanović nije podsticao na mržnju", rekla je Filipović.

Preporuka za vas

Podgorica se nada skorom rešenju u slučaju Rista Jovanovića

Komentari (0)

Srbija