Aktuelno

Pašalić: Međunarodni zaštitnici ljudskih prava ćute na torturu nad Srbima na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

18:08

Pašalić: Međunarodni zaštitnici ljudskih prava ćute na torturu nad Srbima na Kosovu
Pašalić: Međunarodni zaštitnici ljudskih prava ćute na torturu nad Srbima na Kosovu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dogovorio je danas stalnu komunikaciju o položaju i statusu pritvorenih Srba na KiM, sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje.

Pašalić i predstavnice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su na sastanku iskazali zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas Zaštitnik građana.

Pašačić je 26. jula zatražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na KiM od daljeg mučenja, zlostavljanja i torture i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre.

"Institucija Zaštitnika građana je zatim o torturi nad uhapšenim Srbima na KiM obavestila brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka", navodi se u saopštenju.

Pašalić se i 10. jula obratio na adresu 106 nacionalnih  institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i do danas dobio odgovor od njih tri.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija