Politika

Pašalić: Ispitati i sankcionisati zlostavljanje uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

12:08

Pašalić: Ispitati i sankcionisati zlostavljanje uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je danas zabrinutost zbog položaja uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji koji su izloženi zlostavljanju i apelovao da se bez odlaganja ispitaju i sankcionišu svi akti zlostavljanja.

"Borba protiv torture nije samo borba za žrtve torture, već i borba za dostojanstvo svih nas. Pravo na dostojanstvo u Ustavu Republike Srbije, u odredbi zaštite ljudskih prava, stoji pre prava na život", ukazao je Pašalić u saopštenju.

On je povodom 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, ocenio da je u cilju prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja veoma značajno hitno sprovođenje istraga o svim navodima o mogućem zlostavljanju, adekvatna podrška žrtvama zlostavljanja i izvesnost kažnjavanja izvršilaca.

Zaštitnik građana navodi da su na normativnom planu preduzeti koraci za prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja i unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode.

Kako je istaknuto u saopštenju, suzbijanje neadekvatnog postupanja podrazumeva i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se obezbedila njihova primena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija