Aktuelno

Lokalizovan požar u konacima manastira Vraćevšnica: Nema povređenih, manastirska riznica sačuvana

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2023

-

13:44

Lokalizovan požar u konacima manastira Vraćevšnica: Nema povređenih, manastirska riznica sačuvana
Lokalizovan požar u konacima manastira Vraćevšnica: Nema povređenih, manastirska riznica sačuvana - Copyright Printscreen/www.rts.rs

veličina teksta

Aa Aa

U konacima Manastira Vraćevšnica u gornjomilanovačkoj opštini jutros u 7.28 časova je izbio požar, koji je lokalizovan i nije bilo povređenih ni žrtava, a sačuvana je i manastirska riznica.

"Opština će pomoći u raščišćavanju ruševina i obnovi konaka. Pronašli smo originalni projekat Zavoda za zaštitu kulture u Kraljevu koji ćemo koristiti pri obnovi. Važno je da nije bilo povređenih i da je sva riznica sačuvana”, napisao je na svom instagram profilu predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, koji je došao na lice mesta.

U gašenju požara učestvovali su Vatrogasno - spasilačke brigade iz Gornjeg Milanovca i Čačka, zaposleni u JKP-u i JP-u za izgradnju iz Gornjeg Milanovca kao i meštani koji su pritekli u pomoć.

Manastir Vraćevšnicu podigao je veliki čelnik Radič Postupović na južnim obroncima Rudnika, kao svoj mauzolej. Izgradnja i oslikavanje hrama završeno je 1431. godine, o čemu svedoči sačuvan tekst darovne povelje ktitora.

Manastir Vraćevšnica postoji od svog osnivanja u 15.veku bez prekinute monaške tradicije. Osnovan je kao muški, ali pred Drugi svetski rat prelazi u ženski manastir. 

Sestrinstvo, koje i danas živi po ustanovljenim monaškim pravilima iz 1949. pamti i neguje sa velikim poštovanjem uspomenu na mati Anu, koju smatraju svetom. Ona je bila prva igumanija u nizu novoosnovanog ženskog poretka posle Drugog svetskog rata i njen grob se nalazi na groblju u porti manastira.

Sestrinstvo manastira je nasledilo kako bogatu istoriju i dužnost da je nastavi u svetoj tradiciji, tako i velika imanja manastira i dužnost da se o njima brine. Sestre se same trude oko svog imanja i veliki su proizvođači kvalitetne hrane.

Komentari (0)

Srbija