Aktuelno

Odbornik Samoopredeljenja uhapšen u Albaniji zbog trgovine narkoticima, policija zaplenila drogu vrednu 400.000 evra

Komentari

Autor: KoSSev

15/08/2023

-

21:09

Odbornik Samoopredeljenja uhapšen u Albaniji zbog trgovine narkoticima, policija zaplenila drogu vrednu 400.000 evra
Besnik Mujeci - Copyright kk.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Samoopredeljenja u gradskoj Skupštini Prištine, Besnik Mujeci, uhapšen je u Albaniji nakon što je uhvaćen u transportu i prodaji narkotika sa Kosova na teritoriji Albanije, javlja danas Albanian Post , pozivajući se i na saopštenje albanske policije. Albanska policija je takođe objavila puna imena i prezimena uhapšenih, među kojima i Mujecijevo.

Mujeci je uhapšen u grupi sa još četiri osobe. Oduzeto im je 11.300 tableta ekstazija ukupne težine skoro šest kilograma i vrednosti oko 400.000 evra, a oduzeto je i nešto kanabisa.

Kako prenosi KoSSev, prema saznanjima medija u Albaniji, kao i na osnovu onoga što je policija saopštila, oni su držani pod prismotrom nekoliko meseci, a sumnja se da su drogu prodavali i ranije.

Grupu su, osim Mujecija, činile još jedna osoba sa Kosova, a ostali iz Albanije, među kojima i žena. U pitanju su M.R. (30) iz Prištine, te K.P. (24), A.M.(28), i D.A.(26), svi iz Tirane.

Kako je pokazala dosadašnja istraga, oni su, koristeći tok turističke sezone, pošiljke transportovali autobuskim linijama Priština-Tirana.

Pošiljke su po dolasku u Albaniju, iznajmljenim automobilima prevožene u Tiranu i druge gradove, uglavnom primorske, a primopredaja je vršena na javnim mestima sa većim protokom ljudi.

Mujeci nedavno imenovan za akcionara JP ‘Autobuska stanica’.

„Upravo je to bio autobus kojim je Mujeci prevozio narkotike“, pisao je jutros Albanian Post, koji je među prvim medijima objavio informaciju o hapšenju ovog visokog zvaničnika Samoopredeljenja.

"Da bi postigli dogovore sa distributerima sintetičkih droga u Albaniji, trgovci su zahtevali plaćanje unapred ili ostavljanje vozila kao garanciju", saopštila je albanska policija.

Inače, Mujeci je, kao poslanik u Skupštini Prištine, poznat i po žestokoj debati koju je vodio sa bivšim gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem, sa tendencijom ka fizičkom sukobu.

Mujeci je veoma aktivan na Fejsbuku, gde optužuje opoziciju i medije da se svrstavaju na stranu Srbije, na čiji račun upućuje optužbe, nazivajući bivšu vlast nasilničkom.

Kontinuirano se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca sa Albancima. 

Samoopredeljenje isključilo Mujecija iz svih svojih struktura

Opozicija sada optužuje Samoopredeljenje i njegovog lidera za kriminal, ali i "saradnju" sa Srbijom, jer jedna od stranaka tvrdi da je poreklo ekstazija – koji je Mujeci, kako se sumnja, krijumčario u Albaniji - navodno upravo u Srbiji.

Iz PDK kažu da su visoki funkcioneri Samoopredeljenja na vlasti, ali da umesto da se bave bezbednošću na Kosovu, oni zapravo nanose štetu, čak "uništavaju budućnost" omladine prodajom i distribucijom narkotika.

Prema pisanju KoSSeva, PDK je zatražio danas Mujecijevu ostavku, što se u međuvremenu i dogodilo, pošto su mediji u Prištini popodne javili da je Samoopredeljenje isključilo Besnika Mujecija iz svih svojih struktura.

Šef odborničke grupe Demokratske partije Kosova u opštini Priština Ljeutrim Retkoceri zatražio je hitnu istragu i to na na vanrednoj konferenciji za novinare.

Rekao je da je krajnje uznemirujuće to što je Mujeci imenovan za akcionara JP "Autobuska stanica", čijim autobusima je droga prevožena, a što je potvrdila i albanska policija, koja se inače pohvalila ovom akcijom.

On je izneo i sumnju da toliku količinu droge ne može da švercuje sam Mujeci, te da čitav slučaj "izaziva sumnju da Besnik Mujeci možda nije jedini umešan u ovu veliku aferu šverca i prodaje droge".

"Naša pitanja za organe za sprovođenje zakona su jasna: Odakle je trgovac drogom iz Samoopredeljenja Besnik Mujeci nabavio ovu količinu droge? Koliko je puta do danas, služeći se službenim kanalima i institucionalnim položajem na autobuskoj stanici, švercovao drogu u Albaniju? Da li je Albanija jedina zemlja u kojoj je Besnik Mujeci švercovao drogu? Ima li još ljudi iz redova ove stranke koji su umešani u ovu veliku narko-aferu? Zašto Besnik Mujeci do danas nije uhapšen na Kosovu? Da li je u našoj zemlji postojala zaštita funkcionera i drugih institucija?", izneo je pitanja u obraćanju javnosti Retkoceri a o čemu su tokom dana izveštavali mediji na albanskom.

Hadžiju predlaže maksimalnu kaznu za Mujecija

Kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, takođe iz SamoopredeljenjaMujecijeve postupke je okarakterisala kao „težak zločini“, otišavši i dalje uz rečenicu da bi pravosudni organi Mujeciju trebalo da izreknu maksimalnu kaznu.

"Radnje zbog kojih je uhapšen Besnik Mujeci su teški zločini i pravosudne institucije treba da izreknu maksimalne kazne za njega i druge!", piše ministarka pravde i to na svom Fejsbuku.

 

Komentari (0)

Srbija