Aktuelno

Protest Roma u Gračanici: Traže kažnjavanje četvorice kosovskih policajaca koji su pretukli Burhana Ibrahimovića

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

15:30

Protest Roma u Gračanici: Traže kažnjavanje četvorice kosovskih policajaca koji su pretukli Burhana Ibrahimovića
Protest Roma u Gračanici: Traže kažnjavanje četvorice kosovskih policajaca koji su pretukli Burhana Ibrahimovića - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

U Gračanici je danas održan miran protest Roma na kome je zatraženo kažnjavanje četvorice policajaca koji su u posebnoj prostoriji bez razloga pretukli pripadnika romske zajednice Burhana Ibrahimovića, a zatražena je i podrška celokupnog društva na Kosovu i Metohiji u borbi za ljudska prava i jednakost, protiv diskriminacije i stereotipa.

Predsednik Pokreta "Opre Roma" Sebastijan Šerifović rekao je da su kosovski policajci 18. avgusta pretukli Ibrahimovića, nakon privođenja u policijsku stanicu gde je odveden zbog navodnog sukoba sa drugom osobom.

On je u pritvoru proveo celu noć gde je pretučen, a Šerifović kaže da je Ibrahimović pregledan u bolnici u Prištini, gde su potvrđene povrede od udaraca.

"U bolnici je dobio konkretan rezultat zdravstvenog stanja, tačnije stanja tog momenta. Kada smo mi to čuli i videli, počeli smo da istražujemo i odlučili smo da organizujemo ovaj protest zato što nije prvi put da se ovako nešto dešava na Kosovu", rekao je Šerifović, dok se oštećeni Ibrahimović obratio samo na romskom jeziku. 

Tanjug/Dopisnik KiM

 

Šerifović je ispričao i šta se tačno dogodilo, podsećajući da u policijskoj stanici postoji i video nadzor i da sve može da se proveri.

"Stavili su ga unutra i prvo čega se seća, jeste da su mu nabili glavu u sto i onda ne zna ko ga je udario i sa koje strane. Ovo je brutalnost. Vi nemate pravo da ga kaznite, imate prava da ga šaljete sudu, imate pravo da ga tužite, da ga sud stavi u zatvor, ne policija, sud ga stavlja u zatvor, sud ga kažnjava. Međutim ovde je napravljena greška jer je policija odlučila da preuzme zakon u svoje ruke i da se iživljava nad jednom osobom", istakao je Šerifović.

On je podsetio da su takvi slučajevi česti, samo ljudi nemaju hrabrosti da dignu glas.  O prebijanju je upoznat i Policijski inspektorat u Prištini koji je saopštio da je povodom prijavljenog slučaja, pokrenuo istragu, a iz policijske stanice u Gračanici su medijima rekli da se o slučaju neće izjašnjavati 

 

Komentari (0)

Srbija