Aktuelno

MUP: Srpski Amber Alert sistem zvaće se "Pronađi me"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

14:45

MUP: Srpski Amber Alert sistem zvaće se "Pronađi me"
MUP: Srpski Amber Alert sistem zvaće se "Pronađi me" - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/

veličina teksta

Aa Aa

Srpski Amber Alert sistem, koji uskoro treba da zaživi, zvaće se "Pronađi me". Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas sastanak radne grupe za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, na kome su razmotreni do sada preduzeti koraci na uspostavljanju ovog sistema koji će u Srbiji nositi naziv "Pronađi me!".

Stevandić je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, kako je ukazao, počeo je rad na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti.

Stevandić je precizirao da bi građani o nestanku maloletnog lica, prema do sada dogovorenim kriterijumima, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Državni sekretar je još jednom podvukao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovoga procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem i zahvalio se svim članovima radne grupe na dosadašnjem zalaganju.

U sastavu radne grupe za uvođenje sistema "Pronađi me!“, koju je februara ove godine, formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predstavnici su više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra“.

Komentari (0)

Srbija