Aktuelno

Đerlek: Zalihe krvi za 24 sata, nedostaju A i nulta krvna grupa

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

16:31

Đerlek: Zalihe krvi za 24 sata, nedostaju A i nulta krvna grupa
FoNet/Ana Paunković - Copyright FoNet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da Srbiji nedostaju A i nulta krvna grupa i da postoje zalihe krvi na jednodnevnom nivou.

"Nedostaju nam sve krvne grupe, naše rezerve su na jednodnevnom nivou - za 24 sata. Nedostaju nam A i nulta krvna grupa, u teškom smo stanju što se toga tiče", rekao je Đerlek u sedištu Crvenog krsta u Beogradu.

U Crvenom krstu je danas zajedno sa ambasadom SAD organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na nevino stradale žrtve u terorističkom napadu na SAD, 9. septembra 2001. godine, kada je za samo 102 minuta stradalo gotovo 3.000 ljudi.

Đerlek govorio da je za Srbiju važno da jača saradnju sa SAD na polju ekonomije i zdravstva jer, kako je naglasio, jakog zdravstva ne može biti bez jake ekonomije.

"Cilj nam je da imamo jako zdravstvo koje će odgovoriti svakom izazovu", rekao je Đerlek i dodao da današnjom akcijom pokazujemo da smo različiti od drugih, da nećemo podržavati terorizam, da želimo da spasavamo živote za razliku od onih koji ih uništavaju.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi prisustvovali su i ambasador SAD Kristofer Hil i njegova supruga Džuli kao i glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja Džon Haris.

Komentari (0)

Srbija